Hlavní obsah

Registrované partnerství bude možné uzavřít na všech matrikách, schválila vláda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Páry, které chtějí vstoupit do registrovaného partnerství, by tak mohly v budoucnu učinit na jakémkoli matričním úřadě. Počítá s tím novela zákona o matrikách, kterou ve středu podpořila vláda. Na Twitteru o tom informoval ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Nyní je možné partnerství uzavřít na 14 vybraných matrikách. Norma počítá také s elektronizací matrik pomocí jednotného informačního systému, který by měl začít fungovat od roku 2027.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr vnitra Vít Rakušan.

Článek

„Uzavřít registrované partnerství nově bude možné před jakýmkoli matričním úřadem v České republice,“ uvedl po jednání kabinetu ministr vnitra Rakušan.

Registrované partnerství je v Česku možné uzavřít od roku 2006. Partneři mohou získat informace o zdravotním stavu svého protějšku, mohou po něm také dědit jako v manželství. Nemají ale společné jmění ani nárok na vdovský či vdovecký důchod. Sirotčí penzi nemusí získat ani jejich potomek. Adopci zákon registrované dvojici zakazuje.

E-matrika od roku 2027

Návrh by měl zavést i elektronizaci matrik, což Rakušan označil za další krok v digitalizaci státní správy. „E-matrika jako taková by měla vstoupit do provozu v lednu 2027,“ nastínil Rakušan.

Matriční knihy v listinné podobě zůstanou zachovány, navíc budou ale i v centralizovaném informačním systému. „Žádost o matriční doklad tak půjde vyřídit na jakémkoli matričním úřadu nebo zastupitelském úřadu,“ doplnil ministr.

Novela zákona zahrnuje i další novinky, mimo jiné určení otcovství tzv. trojdohodou, tedy souhlasným prohlášením matky, jejího manžela, který není otcem, a skutečného otce dítěte. Do matriční knihy by také mělo být možné nově zapsat domácí či zdrobnělá jména.

Ženská příjmení bez -ová dostala v Senátu zelenou

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám