Hlavní obsah

Tu debatu mu byl čert dlužen. Rakušan řečmi o znárodnění ČEZ vyvolal další zmatek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jedná se o další komunikační přešlap ohledně možného zestátnění ČEZ, který škodí nejen minoritním akcionářům, ale i celému kapitálovému trhu v Česku. Tak hodnotí analytici pondělní Rakušanova slova o tom, že vláda jedná o vyplacení minoritních akcionářů energetické společnosti.

Článek

Rakušan v pondělí na debatě s občany Sokolova řekl, že zestátnění ČEZ, kde stát v současnosti drží přibližně 70procentní podíl, není jednoduchou záležitostí. „Ale o tom tahle vláda jedná, připravuje se to, jsou tam minoritní akcionáři, ti se nějakým způsobem samozřejmě musí vyplatit, já doufám, a myslím si to dlouhodobě, že to ještě naše vláda stihne,“ řekl ministr.

Později na sociální síti X své původní vyjádření dementoval slovy: „Během debaty s občany v Sokolově jsem řekl, že naše vláda chystá stoprocentní ovládnutí energetické společnosti ČEZ. Vláda uvažovala o odkoupení výrobních částí společnosti v době extrémně vysokých cen energií. V tuto dobu žádné takové kroky neprobíhají. V zápalu debaty jsem uvedl nesprávnou informaci a za to se omlouvám.“

Samotné popření informace ale důsledky původního znění jen tak nesmaže. Potenciálním investorům to totiž vysílá varovný signál o nepříliš dobrém fungování kapitálového trhu, kde politici svými vyjádřeními mohou zásadně promlouvat do vývoje akcií společností, shodují se někteří analytici.

Nepřekvapujme se, pokáral Fiala Rakušana za výrok o plánu na zestátnění ČEZ

Domácí

Například podle Jiřího Tylečka z XTB je zveřejnění tak citlivé informace průšvihem, řekl Novinkám. „Asi by se dalo lidsky pochopit, že to mohlo panu ministrovi ‚ujet‘, ale bohužel v případě ČEZ se už v posledním roce a půl stalo ze strany vlády tolik chyb, že jejich další kupení je neomluvitelné. Navíc se to pan ministr snažil amatérsky zakrýt,“ narážel na následné Rakušanovo popírání původní informace a dodal: „Rakušanova slova nezapadají do příběhu, který na podzim prezentoval premiér Fiala. Vláda tak opět otočila.“

Tyleček rovněž zmínil, že zrovna ve středu by se v ústavně-právním výboru Sněmovny měl projednávat tzv. lex ČEZ, novela zákona o přeměnách společnosti, jež by usnadnila převzetí a rozdělení firmy státem. Jednání o lex ČEZ přitom sněmovní výbor už čtyřikrát odložil.

„Dění okolo ČEZ považuji dlouhodobě za velký zmatek, který škodí menšinovým akcionářům i celému kapitálovému trhu. Jedním z mála pozitiv na celé situaci je to, že akcie společnosti ČEZ dnes (úterý) neztrácejí. Ale to je hlavně důsledkem výrazného poklesu v předchozích týdnech pod úroveň 900 Kč za akcii,“ dodal.

Akcie lehce posílily

V úterý kolem 11:00 vykazovaly akcie ČEZ denní nárůst přibližně o 1,6 procenta na 890 Kč na akcii. Od začátku roku však akcie postupně klesaly, přičemž odepsaly více než sedm procent. Ještě loni v květnu pak byly na vrcholu, když hodnota jedné akcie přesahovala 1200 Kč.

Podobné výroky ohledně ČEZ považuje za nebezpečné pro kapitálový trh také hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda. „Zásadní výroky vládních představitelů týkající se ČEZ představují kurzotvornou informaci a mohou způsobit ztrátu tržní hodnoty podniku v rozsahu desítek, ba až stovek miliard korun. Pokud jsou tedy vypouštěny neuváženě a zbrkle, zjevně nepodloženě, a následně zcela měněny, podkopávají důvěru českých i zahraničních investorů v českou burzu a kapitálový trh, kde je ČEZ zřetelně dominantním titulem,“ uvedl Kovanda ve svém komentáři.

Situace si všimla také ekonomicky zaměřená agentura Bloomberg, jež o celé věci informovala s titulkem „Český ministr řekl, že kabinet diskutuje o odkupu ČEZ, pak to popřel“.

A k Rakušanově přešlapu se nepřímo vyjádřila také samotná pražská burza, která na svém účtu na sociální síti X sdílela úryvek z jeho propagačního videa lákajícího na debaty Bez cenzury. Ve sdíleném úryvku jsou vystřižena Rakušanova slova: „Pánové, tohle nebylo dobrý.“

Akcie výrobce dronů Primoco budou na hlavním trhu pražské burzy

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám