Hlavní obsah

Nepřekvapujme se, pokáral Fiala Rakušana za výrok o plánu na zestátnění ČEZ

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slova vicepremiéra a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) o krocích vlády kolem vlastnického podílu státu v energetické společnosti ČEZ šéfa kabinetu zaskočila. Premiér Petr Fiala (ODS) koaličního partnera vyzval, aby se podobnými výroky nepřekvapovali.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Petr Fiala s ministrem vnitra Vítem Rakušanem přicházejí na jednání vlády.

Článek

Rakušan v pondělí na debatě s občany v Sokolově uvedl, že se vláda chystá ovládnout ČEZ. Následně večer prohlášení korigoval s tím, že „v tuto dobu žádné takové kroky neprobíhají“.

Fiala Rakušana nepřímo pokáral slovy o tom, že jej prohlášení překvapilo a je rád, že ministr výrok vysvětlil.

„Zjevně si v zápalu diskuse neuvědomil, jak velkou zodpovědnost na sebe bere. Zejména pak v souvislosti se společností, jež je veřejně obchodována na burze,“ připomněl premiér s poukazem na skutečnost, že podobná prohlášení mohou razantně zahýbat s kurzem akcií ČEZ, které se obchodují na pražské burze. Stát má přitom ve společnosti podíl kolem 70 procent.

„Ženská, mlčte!“ Lidé na debatě s Rakušanem hulákali na ministra i po sobě

Domácí

„Bylo by dobré, abychom se takto ve vládě nepřekvapovali a všichni více dbali na společný konsenzus,“ napsal v reakci premiér, který tvrdí, že „osobně preferuje volný trh a kapitalismus“.

„Případné státní zásahy musí mít jasnou ekonomickou logiku a musí být řádně připraveny a včas oznámeny,“ uzavřel prohlášení.

Akcie ČEZ v úterý dopoledne připisovaly kolem 1,5 procenta a obchodovaly se za cenu kolem 889 korun za akcii.

Nejhodnotnějšími českými firmami jsou ČEZ, EPH a Agrofert

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám