Hlavní obsah

Rakušan: Ubytování Romů vyřešíme do konce týdne

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dvě velkokapacitní zařízení pro romské ukrajinské uprchlíky v Jihomoravském kraji a na Vysočině by mohla být v provozu do konce týdne. Řekl to ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Další čtyři objekty v soukromém vlastnictví, které by měly romské běžence pojmout, má ministerstvo vnitra poptané.

Foto: Radek Plavecký, Právo

V okrajové mladoboleslavské čtvrti Bezděčín je ubytovna, ve které našli azyl ukrajinští Romové.

Článek

Romští uprchlíci, kterých by podle odhadů mělo být přes patnáct set, jsou již v České republice ubytováváni, například v objektech Správy uprchlických zařízení ve Vyšních Lhotách či Bělé-Jezové.

„Nestává se, aby někdo zůstal dlouhodobě bez péče,“ konstatoval ministr vnitra. Využití většiny státních objektů ze seznamu, který dříve ministerstvo vnitra předložilo hejtmanům, podle něj kraje z různých důvodů odmítly.

Ubytovací kapacity jsou vyčerpány

Rakušan řekl, že kapacity v Česku jsou vyčerpány a ubytování se hledá složitě pro všechny uprchlíky, nejen pro ty z romské menšiny. Připomněl, že ukrajinští Romové žádají ubytování ve větších skupinách. Problémy s návaly ukrajinských Romů bez ubytování, jaké byly například v Brně, kde desítky lidí kempovaly v okolí hlavního nádraží, nejsou podle Rakušana chybou systému.

Jih Moravy neví, co s romskými běženci z Ukrajiny. Toulají se

Domácí

„Většinou se jedná o lidi, kterým bylo nabídnuto ubytování, ale oni ho odmítli a potom se tu rozhodli čas strávit vlastním způsobem,“ řekl. Zároveň řeší s ministrem dopravy Martinem Kupkou (ODS) způsob, jak jim umožnit přesun do jiné země, ať už na Ukrajinu, či do Maďarska, pokud odmítají ubytování a ochranu v České republice.

„Oslovujeme i maďarskou stranu. Ti, kteří mají maďarský pas, jsou turisté a nemají nárok na pomoc a dávky. Nebude jim vyplaceno pět tisíc korun, protože mají dvojí občanství. Proto dochází k prověřování a zdržuje to proces, protože by ilegálně využívali pomoci České republiky – a na to nemáme,“ dodal Rakušan.

Práci chceme, ale ona není, říkají ukrajinští romští běženci v Bezděčíně

Domácí

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám