Hlavní obsah

Práci chceme, ale ona není, říkají ukrajinští romští běženci v Bezděčíně

Na okraji Mladé Boleslavi v části Bezděčín našli azyl na místní ubytovně uprchlíci z Ukrajiny. Velkou část tvoří ukrajinští Romové.

Foto: Radek Plavecký, Právo

V okrajové mladoboleslavské čtvrti Bezděčín je ubytovna, ve které našli azyl ukrajinští Romové.

Článek

„Je nás tady kolem stovky, spousta dětí a hlavně ženy. Muži tu jsou jen asi dva nebo tři, nejvíc je dětí, některá žena má tři, jiná pět. Já mám dvě děti,“ popisovala si­tuaci v ubytovně žena, která se představila jako Elvíra. „Jsme tu namíchaní, hodně Romové z Ukrajiny, ale i bílí jsou tady,“ dodávala mladá žena, která sem podle svých slov přišla v březnu.

Sousedé jsou v klidu

Překvapivě výborně rozuměla česky a také slušně česko-ukrajinsky mluvila. „Už jsem tady byla v Praze před devíti měsíci. Bydlela jsem na Černém Mostě a pracovala tam na poště ve skladech s balíky. Pak začala válka, tak jsem dojela pro děti a jsme tady. Manžel zůstal v Užhorodu,“ vysvětlovala žena, když trávila volný čas na schodišti před ubytovnou.

Prchající ukrajinské Romy ubytoval slovenský pastor v kostele. Narážejí na předsudky, říká

Domácí

„Děti mám uvnitř, synovi je šest, třináctiletá dcera se připojuje přes telefon na školu na Ukrajině. Místo ve škole tady není, tak k nám bude od příštího týdne docházet učitelka sem na ubytovnu,“ říkala, zatímco pokuřovala na schodech, a postupně se přidávali i další uprchlíci.

Místo ve škole tady není, tak bude od příštího týdne docházet učitelka k nám na ubytovnu Elvíra, uprchlice z Užhorodu

Sousedé z okolí ubytovny vypadali celkem smířeně. „Kolem ubytovny tady občas býval rozruch, věčně tu byli nějací cizinci, dělníci, kteří se opíjí, občas se porvou. Teď jsou tu ženské s dětmi. Ženské pijou kafe a kouří venku, děti tu běhají kolem. Tady kousek vedle býval takový dům hrůzy bez oken, bez dveří, plný Romů. Když ho vybydleli a dům se rozpadl, tak ho zbourali. To bylo asi horší než teď tohle,“ připouštěl muž ze sousedství.

Nepřišli jsme krást koně, říká ukrajinská Romka

Stalo se

Podle Elvíry je tady větší skupina Romů druhý měsíc. „Práci nemám, automobilka nebere, práce tam pro nás není,“ mínila žena. Oficiální stránky boleslavského úřadu práce skutečně mnoho příležitostí vhodných pro nekvalifikované uprchlíky v této lokalitě nenabízely.

Ředitel městské policie Tomáš Kypta tvrdí, že problémy s uprchlíky z Ukrajiny tady nejsou. „Ani s Romy, ani s jinými,“ uvedl Kypta, podle něhož se měli Romové z Bezděčína přestěhovat jinam.

Podle hasičů, kteří mají ubytování běženců na starosti, se však žádný přesun Romů do uprchlického střediska ani jinam nekonal, ani se neplánuje.

Česko a dalších osm zemí požádají EK o finanční pomoc kvůli uprchlické krizi

Válka na Ukrajině

„Jen v případech, kdy se někdo chová v rozporu s pravidly, tak bývá vystěhován a ztrácí nárok ubytování, ale nemáme informace, že by se někdo z Bezděčína měl stěhovat,“ doplnila mluvčí krajských hasičů Tereza Sýkora Fliegerová.

Až skončí válka, vrátíme se

To potvrzovala i Elvíra. „Jsme tu druhý měsíc, zpočátku přijíždělo hodně lidí a zase odjížděli, ale teď se nikdo moc nestěhuje a líbí se nám tu. Chceme tu být do konce války, teď nechci s dětmi riskovat. Doma máme byt, všechny věci, děti tam chodí do školy. Nechci ani jinam do Německa. Až skončí válka, chci se vrátit do Užhorodu,“ tvrdila Elvíra.

Reklama

Výběr článků

Načítám