Hlavní obsah

Jih Moravy neví, co s romskými běženci z Ukrajiny. Toulají se

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brňané, a mnozí s neskrývaným úžasem, nahlédli do života v chudé romské osadě na Ukrajině, když se skupina 80 romských běženců v pondělí zabydlela na zeleném plácku u hlavního železničního nádraží.

Foto: Vladimír Klepáč, Právo

Ukrajinští Romové před budovou brněnského hlavního železničního nádraží.

Článek

Křik, děti honící se za míčem v těsné blízkosti tramvají, a dokonce prádlo rozvěšené na zdech podchodu přimělo k akci nejen policii a sociální pracovníky, ale věc řešila na místě i brněnská primátorka Markéta Vaňková (ODS).

Skupinka sice prostor opustila, potíže se ale vyřešily jen částečně. Část Romů nabízené ubytování v brněnském záchytném centru pro běžence na výstavišti či v někdejších kasárnách v Židenicích odmítá. Na druhé straně jiná města tyto Romy na svém území nechtějí.

Práci chceme, ale ona není, říkají ukrajinští romští běženci v Bezděčíně

Domácí

Putují prý za dávkami

Po Boskovicích řekli v úterý ne vybudování romského zařízení i představitelé Vyškova. Tři hodiny o věci jednali s jihomoravským hejtmanem Janem Grolichem (KDU-ČSL). Ten již dříve řekl, že pokud si lidé někde středisko pro ukrajinské Romy nepřejí, tak u nich nebude.

Brněnská primátorka v souvislosti s ukrajinskými Romy uvedla, že podle některých informací cestují po republice, vyjíždějí i mimo Česko a pak se vracejí pro sociální dávky.

Nepřišli jsme krást koně, říká ukrajinská Romka

Stalo se

V Evropě podle ní schází jasná koordinace pomoci těmto lidem. Navíc mnozí z nich mají občanství nejen Ukrajiny, ale i Maďarska, kde by podle zákona měli v první řadě hledat pomoc.

Jihomoravský kraj se snaží najít zařízení v regionu, kde by vytvořil centrum pro Romy z Ukrajiny.

Je to tak nevhodná lokalita, že budeme zuby nehty bránit tomu, aby v ní zařízení pro Romy vzniklo
Karel Jurka, starosta Vyškova

Kraj nepochodil v Boskovicích, kde mělo vzniknout v deset let nevyužívané budově hasičů. Proti se postavila radnice i občané s tím, že objekt je v centru města, potřebuje rekonstrukci a připravuje se jeho přestavba na školku.

Ne řekl i Vyškov

Kraj nyní nepochodil ani ve Vyškově. Zařízení pro Romy by tam mohlo vzniknout z někdejší generálské ubytovny. Využívali ji vysocí důstojníci při svém krátkodobém působení v některém z vyškovských vojenských útvarů.

„Je to tak nevhodná lokalita, že budeme zuby nehty bránit tomu, aby v ní zařízení pro Romy vzniklo. Musím zdůraznit, že Vyškované se od vzniku války velmi aktivně zapojili do všech humanitárních akcí, takže tady nejde o žádnou nenávist,“ řekl Právu vyškovský starosta Karel Jurka (ODS).

Aktivista: Pomáháme ukrajinským i českým Romům

Domácí

Zdůraznil, že ve městě je již ubytovna s asi 30 ukrajinskými Romy. Připustil, že s nimi byly problémy kvůli dodržování hygieny, vše se ale již uklidnilo. Vyškovská ubytovna, označovaná jako jednašedesátka, těsně sousedí se školou a poklidným sídlištěm plným se­niorů.

Reklama

Výběr článků

Načítám