Hlavní obsah

Rakušan chce v Česku ukrajinského velvyslance, s Okamurou se ve studiu několikrát pohádal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česko usiluje o to, aby měla Ukrajina v Praze plnohodnotného velvyslance, uvedl v neděli v pořadu Partie na CNN Prima NEWS ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Doufá, že to bude během týdnů až měsíců. V pořadu se Rakušan několikrát pohádal se šéfem SPD Tomiem Okamurou. Ten označil ministra mimo jiné za „zrůdu“.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN)

Článek

Post velvyslance není obsazen déle než rok poté, co se poslední velvyslanec Ukrajiny v České republice Jevhen Perebyjnis přesunul na post náměstka ukrajinského ministra zahraničí.„Usilujeme o to, aby měla Ukrajina v Praze plnohodnotného velvyslance,“ potvrdil v pořadu Rakušan.

Ministr zahraničních věcí Jan Lipavský (Piráti) podle něj napsal opakovaně dopis svému protějšku Dmytru Kulebovi, aby Ukrajina situaci rychle řešila. „Stejnou informaci jsem předával skrze prezidenta Petra Pavla. Doufáme, že reakce ukrajinské strany bude v řádu týdnů nebo měsíců,“ uvedl ministr.

Důvodem dlouhé absence ukrajinského velvyslance v Praze je podle něj to, že řada tamních kvalitních diplomatů zůstává kvůli pokračující ruské invazi na Ukrajině. „Koncentrují se na domácí politiku,“ vysvětloval.

Ukrajina zahájila revoluci v diplomacii. Na posty velvyslanců vybírá kandidáty „z lidu“

Evropa

Perebyjnise odvolal z funkce loni v červenci ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Po návratu na Ukrajinu se stal náměstkem šéfa diplomacie.

Podle šéfa SPD Tomia Okamury ale Ukrajina nemá v Česku plnohodnotného velvyslance kvůli tomu, že „Česko je pro Ukrajinu na vedlejší koleji“. „Pokud by to tak nebylo, velvyslanec by tu už dávno byl,“ tvrdil v Partii.

Okamura ve studiu křičel

Oba politici se v pořadu několikrát pohádali. A to například kvůli dvěma násilným útokům na dvě mladé ženy, které se odehrály tento týden v Praze a Plzni.

Okamura ve studiu dokonce křičel. „Národnost Ukrajince jste uvést mohl, jenom jste nechtěl. Jste na straně toho útočníka. Hájím oběť a slušné české občany proti nárůstu ukrajinské kriminality. Stojím za tím, že jste lidská hyena a zrůda. Jste úplně mimo, oběť nebude nikdy v pořádku,“ pustil se do Rakušana kvůli kauze znásilněné dívky v Plzni.

Ministr reagoval slovy, že čekal, že šéf SPD v pořadu bude křičet. „Ale až za chvíli, on se vytočil hned na začátku. Je to člověk, který tady dlouhodobě šíří – jako trojský kůň – ruské narativy. Chce poukazovat na to, že Ukrajinci jsou viníky našeho neštěstí v zemi. Policie oba individuální případy odporného násilí rychle vyřešila. Jsem na policisty pyšný,“ hájil se. Národnost pachatelů trestných činů podle něj nemůže zveřejňovat kvůli zákonu.

Pachateli prvního zločinu v Plzni podle Rakušana hrozí až výjimečný trest, citoval návrh policie. Agresor z druhého případu je podle ministra nezletilý, tudíž tam musí vyšetřovatelé šetřit s informacemi, které mají jít do veřejného prostoru.

Pavel k dvěma případům znásilnění: Odsuzuji zneužívání nenávisti k politickým hrám

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám