Hlavní obsah

Ukrajina zahájila revoluci v diplomacii. Na posty velvyslanců vybírá kandidáty „z lidu“

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajinské ministerstvo zahraničí se rozhodlo posílit své řady o další nekariérní diplomaty. Z jarního konkurzu pro veřejnost, jehož cílem je přeobsadit šestnáct velvyslaneckých pozic, už vzešli první velmi vážní kandidáti, uvedl ve středu na Instagramu šéf ukrajinské diplomacie Dmytro Kuleba.

Foto: Kancelář prezidenta Bulharské republiky

Ukrajinská velvyslankyně Olesja Ilaščuková, původně sexuoložka, předává pověřovací listiny bulharskému prezidentovi Rumenu Radevovi

Článek

Ministerstvo obdrželo celkem 1104 přihlášky, o každé z velvyslaneckých míst se tak uchází 69 lidí. Z třetiny jsou to podnikatelé, dvanáct procent uchazečů tvoří učitelé a vědci, sedmi procenty jsou zastoupeni vojáci a váleční veteráni a rovněž sedm procent přihlášek si podali bývalí i současní diplomaté.

Podle listu Ekonomična pravda, který konkurz překřtil na „velvyslanecký výtah“, ale štěstí zkoušeli také medici, studenti, právníci či regionální politici a šprýmaři.

„Zvláště mě zaujaly životopisy Ukrajinců, kteří pracují na vedoucích pozicích ve známých západních společnostech, ale jsou připraveni působit jako velvyslanci Ukrajiny v Africe. Je mezi nimi dokonce i jeden cizinec ukrajinského původu. Ukrajinci z Ukrajiny chtějí většinou pracovat v Evropě,“ komentoval Kuleba v květnu průběh konkurzu na Facebooku.

„Výběr se rozšířil co do kvantity, ale i kvality“

„Tyto lidi bychom na základě stávajících mechanismů vyhledávání kandidátů nikdy nenašli. Výběr se zkrátka mnohonásobně rozšířil, a to nejen co do kvantity, ale i kvality,“ poznamenal.

Rychlejší zpracování přihlášek nicméně brzdí bezpečnostní prověrky. „Proto byla cesta od vyhlášení konkurzu k výběru kandidátů tak dlouhá. A to je také důvod, proč jsme z více než tisíce kandidátů vybrali šestnáct. Ale to jsou skutečně kvalifikovaní, motivovaní, velmi silní kandidáti,“ zdůraznil nyní.

Jména kandidátů zatím známá nejsou, neboť „ještě neabsolvovali další stupně procesu“, včetně schválení prezidentem Volodymyrem Zelenským.

Misi v Bulharsku vede sexuoložka

„Pokud z tisíce přihlášek najdeme více než 50 nových motivovaných diplomatů od velvyslance dolů, stálo za to tuto revoluci zahájit,“ soudí ukrajinský ministr zahraničí.

Pro Kyjev ale není obsazování velvyslaneckých postů lidmi bez zkušeností v diplomacii i státních službách premiérou. Od března vede ukrajinskou ambasádu v Bulharsku sexuoložka Olesja Ilaščuková, o které se v ukrajinských médiích psalo také jako o specialistce na šperky, pravda s vysokoškolským diplomem v oboru Zeměpisné reálie. Podobného konkurzu se ale neúčastnila.

Maďarsko po průtazích schválilo nového ukrajinského velvyslance

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám