Hlavní obsah

Rada ÚSTR se zastala ředitele Kudrny

Vyhrocenou situaci mezi vedením Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) a částí zaměstnanců řešila Rada ÚSTR. Ve svém prohlášení se zastala ředitele ústava Ladislava Kudrny, kterého část zaměstnanců obviňuje z šikany a cenzury.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Současný ředitel ÚSTR Ladislav Kudrna.

Článek

Podle rady, která zasedala ve středu, ředitel naplňuje koncepci, s kterou byl do funkce loni zvolen.

„Po vyhodnocení shromážděných podkladů a detailních informací rada vyslovuje plnou podporu řediteli ÚSTR Ladislavu Kudrnovi a vedení ústavu v krocích, které vykonává, a pokládá je za naplňování koncepce, na jejímž základě byl Kudrna zvolen do funkce ředitele ústavu,“ uvedla rada v usnesení.

Podpořili jsme ředitele Kudrnu, ale ten spor se zaměstnanci je stále otevřený
František Bublan

Podepsán je pod ním její předseda, historik Eduard Stehlík. Členy této rady volí Senát a rada pak volí ředitele ústavu a odvolává ho.

Minulý týden všech 19 pracovníků oddělení vzdělávání vyzvalo Radu ÚSTR a Senát jako kontrolní orgán ústavu, aby se napjatou situací zabývaly. V dopise kritizovali odvolání vedoucího oddělení vzdělávání ÚSTR Čeňka Pýchy a upozornili na údajnou šikanu a cenzuru ze strany vedení ústavu. Kudrna kritiku odmítá, podle něj je nepodložená.

Šéf ÚSTR pokračuje v čistkách

Domácí

Člen Rady ÚSTR František Bublan Právu řekl, že ve sporu vyslechli jenom Kudrnu, nikoli však zaměstnance, protože rada nemůže vedení ústavu mluvit do personálních kompetencí. Podle Bublana ale přivítali, že jim Kudrna přislíbil, že bude se zaměstnanci víc komunikovat.

„To usnesení je na podporu jeho koncepce, kam by chtěl ústav směřovat, ale ten spor se zaměstnanci je podle mého stále otevřený. Pan ředitel sám řekl, že bude se zaměstnanci z oddělení vzdělávání jednat stejně jako s odbory. To nás trochu uspokojilo, že konečně nastane nějaká komunikace,“ poznamenal Bublan.

Věří, že se vztahy uklidní a Kudrna už nebude odvolávat další pracovníky. „Myslím, že si uvědomil, že si svou pozici ztížil a že je to nepříjemné, protože by se mu to jinak rozpadlo pod rukama,“ řekl Bublan.

Vedení ÚSTR už loni v listopadu propustilo sedm osob včetně renomované historičky Muriel Blaive. Na její podporu byla sepsána petice, kterou podepsaly tři stovky vědců a badatelů, a to i ze zahraničí.

ÚSTR jako skanzen myšlení? Sloupek Saši Uhlové

SALON

Reklama

Výběr článků

Načítám