Hlavní obsah

Šéf ÚSTR pokračuje v čistkách

Ústav pro studium totalitních režimů (ÚSTR) se nálepky rozhádané a nestabilní instituce jen tak nezbaví. Nový ředitel ústavu Ladislav Kudrna pokračuje v odvolávání zaměstnanců a v rozbíjení celých kolektivů.

Foto: Michaela Říhová, ČTK

Ředitel Ústavu pro studium totalitních režimů Ladislav Kudrna

Článek

Minulý pátek byl odvolán vedoucí oddělení vzdělávání ÚSTR Čeněk Pýcha a v pondělí Kudrna odvolal celou redakční radu revue Paměť a dějiny, kterou ústav vydává. Obě akce se udály bez udání důvodů.

„Já se k personáliím nebudu vyjadřovat,“ řekl v pondělí Kudrna Právu a zavěsil. Podobně se vyjádřil i mluvčí ÚSTR Martin Vacek. Když byl upozorněn, že jako mluvčí celé instituce by o důležitých rozhodnutích měl veřejnost informovat, odpověděl e-mailem: „Personální záležitosti jsou vnitřní záležitostí instituce, a navenek je proto nekomunikujeme. Navíc v ÚSTR platí směrnice (platná už mnoho let), že k personálním otázkám má oprávnění se vyjadřovat pouze ředitel a 1. náměstek.“

Odvolaným členem redakční rady je i šéfredaktor revue Petr Zídek. Podle svých slov byl v radě z titulu své funkce šéfredaktora, a proto se včera Kudrny zeptal, co to znamená. „Ředitel mi prostřednictvím svého náměstka Kamila Nedvědického napsal, že mě z důvodu ‚hrubě nekonstruktivního jednání‘ odvolává i z místa šéfredaktora,“ řekl Právu Zídek.

Kosatík: Dělají chybu

Dodal, že za více než devět měsíců, co je Kudrna ve funkci ředitele, jemu nebo celé redakci nebyla tlumočena jediná výtka. „Situaci vnímám jako politicky a osobně motivovanou čistku, během které už Ladislav Kudrna z ústavu pod nejrůznějšími záminkami vyhodil mnoho lidí, kteří s ním politicky a ideově nesouzněli. Ve státní instituci se chová, jako by to bylo jeho osobní léno,“ dodal Zídek.

Ladislav Kudrna se ve státní instituci chová, jako by to bylo jeho osobní léno
Petr Zídek, historik

Spisovatel a člen redakční rady Pavel Kosatík je také překvapen způsobem odvolání. „Dozvěděl jsem se to od jiných lidí, ani mi to sami nesdělili. To je dost neobvyklý způsob jednání,“ řekl Právu Kosatík. O výhradách k jejich práci jim nikdo za celou dobu nic nesdělil. „Vedení ÚSTR dělá chybu, když se nechová transparentně a nesdělí, proč radu odvolalo,“ poznamenal.

Propuštěná renomovaná historička chce žalovat ÚSTR

Domácí

Předseda Rady ÚSTR Eduard Stehlík Právu sdělil, že radě podle zákona nepřísluší zasahovat do personálních záležitostí. „Základní informaci ale jistě dostaneme na příštím jednání rady,“ dodal.

Člen Rady ÚSTR František Bublan je podle svých slov znepokojen tak rozsáhlými personálními změnami. O tom, co se v ústavu děje, se nechtěl šířit. „Ale myslím si, že je příznačné, že Prokop Tomek, kterého si jako historika vážím, do ÚSTR minulý rok přišel a po několika měsících rozladěný odešel,“ řekl Právu Bublan.

Také Tomek, který pracuje ve Vojenském historickém ústavu, je situací v ÚSTR nemile překvapen. „Neřekl bych, že jsem z ÚSTR odešel rozladěný, ale spíše zklamaný, protože jsem očekával, že to půjde jiným směrem,“ sdělil v pondělí Právu Tomek. Odvolání Pýchy označil za špatný krok. „To mě šokovalo, protože ho považuji za nejperspektivnějšího pracovníka a člověka na svém místě, který odvádí dobré dílo,“ dodal Tomek.

Zaskočen byl i další člen rady ÚSTR, Jiří Mihola. „Pro mě je to nová informace. Ale na minulém zasedání rady nikdo nic o problémech, nespokojenosti nebo neklidu neříkal,“ uvedl.

Petici podepsal i Snyder

Vedení ÚSTR už loni v listopadu propustilo sedm osob včetně ve světě renomované historičky Muriel Blaive. Na její podporu byla sepsána petice, kterou podepsaly tři stovky vědců a badatelů, a to i ze zahraničí. Me­zi nimi je i uznávaný profesor ­Yaleovy univerzity Timothy Snyder, který se zaměřuje na válečné a soudobé dějiny střední a východní Evropy.

Kudrna do čela ústavu nastoupil minulý rok v květnu za kontroverzních okolností, protože byl obviněn z plagiátorství, což sám považuje za nesmysl. Kvůli tomuto podezření ale rezignovala celá Vědecká rada ÚSTR, složená z řady renomovaných historiků, včetně zahraničních, kteří kromě toho odmítli i směr, kam chce Kudrna ústav vést. „Považujeme volbu doc. Ladislava Kudrny za doklad opuštění principů kritického přístupu k interpretaci dějin, neboť jím předložená koncepce vrací do profilu ústavu ideologický a konfrontační politický pohled na dějiny,“ uvedli členové rady.

Historie ÚSTR se píše od roku 2007 a je plná rozepří a svárů. Levice hned od startu upozorňovala, že ústav byl zřízen z politických důvodů jako pomocník pravicových stran při diskreditaci jejích politických soupeřů. Od té doby se v čele ústavu vystřídalo pět ředitelů a každou éru doprovázely odchody – buď vynucené, nebo demonstrační – historiků i zaměstnanců.

Rektor VŠE vyzval Ševčíka k rezignaci

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám