Hlavní obsah

Proti výzvě europoslanců k odmítnutí ruského plynu hlasovali i tři Češi

Mezi 22 europoslanci, kteří se ve čtvrtek postavili proti usnesení Evropského parlamentu, jež vyzývá k okamžitému embargu na dovoz fosilních paliv z Ruska a ke zrušení plynovodů Nord-Stream 1 a 2, byli i tři Češi. Dva za SPD a jedna komunistka.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Evropském parlamentu zasedá 705 poslanců, rezoluce zahrnující výzvu k embargu prošla většinou 513 hlasů.

Mezi 22 europoslanci, kteří byli proti výzvě, byli i tři Češi: Hynek Blaško a Ivan David (oba SPD, evropská frakce Identita a Demokracie) a Kateřina Konečná (KSČM, frakce Levice).

Další český europoslanec Ondřej Knotek (ANO, frakce Obnova Evropy) se hlasování zdržel. Ostatní z celkem 21 českých poslanců byli všichni pro.

Žádný ruský plyn, ropu ani uhlí. Okamžitě! Vyzval Evropský parlament členské státy

Válka na Ukrajině

Jak hlasovali jednotliví europoslanci, je možné najít přímo na stránkách Europarlamentu zde.

Výzva europoslanců reaguje na ruskou invazi na Ukrajinu, která už trvá déle než měsíc.

Zákaz dovozu plynu, ropy, uhlí nebo i jaderného paliva má zamezit tomu, aby evropské země neumožňovaly skrze platby Rusku tamnímu režimu financovat jeho vojenské tažení do sousední země.

„Byla jsem proti. Je mi upřímně jedno, odkud budeme plyn odebírat, ale musí to být za cenu, kterou občané a jejich peněženky unesou,“ okomentovala hlasování na svém Facebooku komunistka Konečná.

Sankce Rusko bolí. Jsme v nejtěžší situaci za třicet let, řekl ruský premiér

Zahraniční

Zástupci zemí Evropské unie se ve čtvrtek po dvou dnech jednání shodli na pátém balíku protiruských sankcí, jehož zásadní součástí je i ukončení odběru uhlí z Ruska. K ukončení dovozu by však nemělo dojít hned, ale až v polovině roku.

Zástupci států EU se shodli na dalších sankcích. Je v nich i konec odběru uhlí z Ruska

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám