Hlavní obsah

Prohlásit prezidenta Zemana nezpůsobilým? Většina Sněmovny je proti

I pokud by se senátoři na plénu většinově shodli, že Miloš Zeman je podle ústavního článku 66 neschopen vykonávat funkci prezidenta, ve Sněmovně jejich iniciativa nejspíš narazí. Kritické jsou k ní nejen prohradní strany, ale i opoziční ODS a STAN, a další jsou opatrní, takže případný návrh usnesení by ve Sněmovně neprošel.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Prezident Miloš Zeman při pietě za zemřelé na covid. Archivní foto.

Článek

Na tom, že je Zeman nezpůsobilý k nejvyšší ústavní funkci, se ve středu shodl senátní výbor pro zahraničí, obranu a bezpečnost. Jeho předseda, nezařazený Pavel Fischer, zveřejnil 45stránkovou analýzu Zemanových výroků a jednání, která má jeho nezpůsobilost dokladovat. Hlasovat by o tom mohl už příští týden celý Senát.

Předseda ústavně-právního výboru Marek Benda (ODS) ale vrtí hlavou. „Snaha použít článek 66 k jakékoliv bitvě s prezidentem je velmi nevhodná. V Ústavě je tento článek pro ty případy, kdy by prezident upadl do kómatu nebo byl unesen teroristy. Není to způsob, jak sesadit prezidenta, s nímž nesouhlasím,“ řekl Benda Právu.

Senátní výbor: Zeman není schopen vykonávat prezidentský úřad

Domácí

Podle něj by taková iniciativa neprošla přes Ústavní soud. „Když už, tak by měl Senát zvážit znovu podat ústavní žalobu dle článku 65, ale tento nový návrh je necitlivý pokus využít Ústavu na dílčí nesouhlasy s prezidentem. A to říkám jako někdo, kdo je velmi kritický k Zemanovým kreativním výkladům Ústavy,“ uvedl Benda.

Někteří senátoři přišli s návrhem ústavní žaloby na prezidenta už na podzim 2019, neprošel ale přes Sněmovnu.

Návrh senátorů se nelíbí ani poslanci za STAN Janu Farskému. „Není to správný krok. Můžu s prezidentem nesouhlasit, ale pokud se mi nelíbí jeho názory, musím ho porazit ve volbách. Ne v ordinaci lékaře,“ řekl Právu Farský. „Problém prezidenta není, že by nebyl schopen, ale že je všeho schopen,“ dodal.

To je pokus o státní převrat, rozohnil se Ovčáček

Domácí

Opatrně hovoří místopředseda KDU-ČSL Jan Bartošek. „Počkám, zda Senát na plénu usnesení přijme a v jaké podobě. Poté ho probereme v rámci koalice. Při svých posledních vystoupeních k vrbětické kauze na mě prezident Zeman opravdu působil zmateně,“ řekl Právu. „Nevěděl, že nevelí policii, a i v jiných věcech se mi zdálo, že se úplně neorientuje,“ dodal. Jak by ale případně hlasoval, nechtěl Bartošek předjímat.

Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová už ve středu iniciativu Fischera a dalších ocenila. „Díky senátorům, že naplno řekli, co lze jasně vidět. Pan Zeman by měl rezignovat sám. Bohužel faktickými prezidenty jsou teď lidé okolo něj, a ti se dobrovolně moci nevzdají,“ napsala na Twitter.

Strany vládní koalice se senátory nesouhlasí. „Jsem přesvědčen, že pan prezident je schopen svůj úřad vykonávat,“ reagoval pro Právo premiér Andrej Babiš (ANO).

Očima Saši Mitrofanova: Nejslabší, máte padáka! Tak to Zeman vždy chtěl

Komentáře

„Byl bych v tomto případě velmi opatrný. Zákon o Ústavním soudu výslovně mluví o nutnosti předložit doklady o nezpůsobilosti,“ řekl Právu šéf klubu ČSSD Jan Chvojka. Dodal, že senátoři spíš hodnotili dojmy z různých vystoupení Zemana, než aby námitky seriózně zdůvodnili.

„Je to jen pokus o zviditelnění“

Komunisté a SPD se proti iniciativě senátorů ostře vymezili. Člen ústavně-právního výboru a poslanec KSČM Zdeněk Ondráček označil senátory za zoufalce. „Nějak se zviditelňovat musejí, když za nimi není vidět práce,“ řekl Právu.

„Místo aby Senát teď v krizi pracoval na potřebných zákonech pro lidi, tak tráví drahocenný čas nekonečnou diskusí nad odvoláním prezidenta. Jen to dokládá správnost dlouhodobého návrhu SPD na zrušení Senátu,“ uvedl pro Právo předseda SPD Tomio Okamura.

Hradní mluvčí Jiří Ovčáček ve středu obvinil senátory z přípravy pokusu o státní převrat a vyzval policii, aby v tomto směru konala.

Reklama

Výběr článků

Načítám