Hlavní obsah

Senátní výbor: Zeman není schopen vykonávat prezidentský úřad

Praha
Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman není podle senátního bezpečnostního výboru schopen vykonávat úřad prezidenta republiky. Je dezorientován a jedná bez koordinace s vládou. O návrhu zbavit Zemana funkce rozhodne Senát, případný verdikt o nezpůsobilosti zastávat prezidentský úřad by pak musela podle ústavy potvrdit Sněmovna. Tvrzení výboru označil mluvčí Hradu Jiří Ovčáček za útok na ústavnost, svobodu a demokracii.

Foto: Leonhard Foeger, Reuters

Prezident Miloš Zeman

Článek

„Prezident Miloš Zeman není schopný vykonávat úřad prezidenta republiky. Je v řadě okamžiků dezorientován, jedná bez koordinace s vládou,” řekl předseda výboru Pavel Fischer.

Zeman přišel s další vyšetřovací verzí Vrbětic

Domácí

Zeman podle něj také špatně cituje Ústavu a vykládá si realitu způsobem, kdy zaměňuje následek za příčinu. „Nekoná v souladu se svým slibem, vůči sdělovacím prostředkům vystupuje v rozporu s Listinou základních práv a svobod,” uvedl předseda výboru Fischer.

„Nepamatuje si také, že není šéfem policie,“ upozornil dále.

Zeman prohlásil, že velí policii. Nevelí

Domácí

O návrhu zbavit Zemana funkce hlavy státu bude Senát rozhodovat příští týden. „Z hlediska ústavy musíme kontrolovat prezidenta, nemáme věci odkládat na vhodnější dobu,” zdůraznil Fischer.

„Dospěli jsme tak k závěru, že se tím musíme zabývat se vší vážností,” doplnil.

Hrad v rámci „boje proti dezinformacím“ nebude poskytovat informace vybraným médiím

Domácí

Fischer na svém webu publikoval „Analýzu jednání a činů Miloše Zemana v úřadu prezidenta republiky“, s tím, že s ní seznámil členy výboru.

Ovčáček: Je to lživý útok 

Zeman v posledních týdnech například prohlásil, že verzí v kauze Vrbětic, za kterou podle bezpečnostních složek i podle vlády stojí dva agenti ruské zpravodajské služby GRU, je více.

Premiér Andrej Babiš (ANO) to opakovaně korigoval s tím, že verze je jen jedna a že to Zeman ví.

Do boje o Hrad se přihlásili první zájemci. Sázkaři však věří Babišovi

Domácí

Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček označil slova výboru za zcela lživý útok organizované skupiny senátorů na prezidenta republiky, který je útokem na ústavnost, svobodu a demokracii.

„Krok skupiny senátorů vyvolává vážné podezření z trestného činu podle § 310 Trestního zákoníku - rozvracení republiky,” napsal na Twitter.

To je pokus o státní převrat, rozohnil se Ovčáček

Domácí

Anketa

Je podle vás prezident Miloš Zeman schopen vykonávat úřad?
Ano
28,6 %
Ne
71,4 %
Celkem hlasovalo 30842 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám