Hlavní obsah

Příští rok by nemělo dojít k nárůstu cen elektřiny, řekl Jurečka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Příští rok by nemělo dojít k nárůstu cen elektřiny, nejsou k tomu objektivní data, uvedl ve středu na tiskové konferenci ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). Premiér Petr Fiala (ODS) naopak připustil, že ke zvýšení cen elektřiny může dojít. A to v řádu stokorun ročně.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL)

Článek

Vláda v úterý zveřejnila, kde konkrétně bude škrtat dotace. Součástí škrtů je i snížení státní platby za podporu obnovitelných zdrojů energie o 13,5 miliardy korun. Někteří kritici varují, že to způsobí zdražení cen elektřiny.

Podle Jurečky to tak ale není. „Když dneska někdo říká, že v příštím roce dojde ke zvýšení faktur za elektřinu, tak ten člověk to dneska nemůže říkat, nemá k tomu žádná objektivní data. A s vysokou pravděpodobností k tomu nedojde,“ zdůraznil na tiskové konferenci vicepremiér.

„Protože klesá cena silové elektřiny a mělo by se to i kompenzovat určitým mírným nárůstem regulované složky, tak by nemělo v žádném případě, jak to dneska někteří v mediálním prostoru šíří, k tomuto nárůstu dojít mezi roky 2023 a 2024. To je potřeba jasně takto říci a pojmenovat,“ upozornil Jurečka.

Fiala: Jsou to stovky korun

Naopak premiér na tiskové konferenci připustil, že ke zdražení dojít může. „Cena elektřiny nebude třeba tak nízká, jak bychom si všichni představovali, ale nezpůsobí návrat poplatků za obnovitelné zdroje. To jsou pro obyčejnou domácnost stovky korun ročně,“ komentoval Fiala na brífinku po jednání vlády.

Příčiny podle něj mohou být jiné. „Ale počkejme ještě s definitivním hodnocením na to, co se příští rok opravdu stane. Poslouchali jsme spoustu katastrofických scénářů, jak nebude plyn a kolik co bude stát. Nakonec se ukázalo i díky včasným opatřením vlády, že to není pravda,“ upozornil ještě.

Nakonec ale připustil, že to, že dotace vláda škrtá, nějaký vliv mít může. „Ale ne ten nejpodstatnější ,“ podotkl předseda vlády.

Elektřina od příštího roku možná zdraží, připustil Síkela

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám