Hlavní obsah

Elektřina od příštího roku možná zdraží, připustil Síkela

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Elektřina od začátku příštího roku možná plošně zdraží. V nedělním diskusním pořadu na ČT to připustil ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN) s tím, že věří, že zdražení bude maximálně do deseti procent. Případné zdražení by souviselo s opětovným převedením poplatku za obnovitelné zdroje na domácnosti a firmy.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jozef Síkela

Článek

Síkela zdražování elektřiny pro odběratele připustil, o kolik by to ale mohlo případně být, neví. „Já si myslím, že to bude do deseti procent, a pevně doufám, že budou mít pravdu moji optimističtější kolegové ve vládě, že to bude méně, nebo že k tomu navýšení nedojde,“ řekl v nedělních Otázkách Václava Moravce Síkela.

Důvodem případného zdražení má být primárně opětovné převedení části poplatku za obnovitelné zdroje na domácnosti a firmy, jak ve středu rozhodla vláda. Před loňským říjnem kabinet premiéra Petra Fialy (ODS) tento poplatek dočasně odběratelům převedl na stát, aby jim ulevil v době vysokých cen energií. Za každou spotřebovanou megawatthodinu tak budou od příštího roku domácnosti a firmy znovu platit poplatek ve výši 599 korun. Poplatek tak zřejmě odmaže letošní zlevňování energií.

Síkela v neděli zopakoval, že v současné době, kdy ceny elektřiny klesají, nedává už plošné opatření smysl. „Podpora cen energií je plošné opatření, které dostanou i ti, kteří ho nepotřebují. Je tu preference řešit jen ty domácnosti, které se na základě zvýšení dostanou do nějakého problému,“ řekl Síkela s tím, že tento systém by byl nadále pro stát neudržitelný.

Poplatek za obnovitelné zdroje budou opět platit domácnosti

Ekonomika

Síkela má za to, že část tržního poklesu by měl stát ponechat domácnostem a firmám. Konečné slovo bude mít podle něj Energetický regulační úřad (ERÚ). „V horším scénáři může dojít k tomu, že si domácnosti připlatí trochu více, než byla úroveň cenových stropů,“ míní Síkela.

Stát podle Síkely letos vynaloží na zmírňování energetické krize 110 miliard korun. Kromě poplatku na obnovitelné zdroje energie připomněl ještě náklady na cenové stropy. Jejich platnost by měla skončit na konci letošního roku.

Rodiny, které by opětovné placení poplatku mohlo dostat do tíživé situace, mohou podle něj využít jiné formy podpory, například příspěvek na bydlení.

Ceny reálné, ne nabídkové. Za elektřinu lidé v pololetí platili 7607  Kč/MWh

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám