Hlavní obsah

Připlácení za zdravotní péči je znovu ve hře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kvalitnější implantát, lepší kloub. Vláda zkusí prosadit větší spoluúčast pacientů, kteří by si mohli připlácet za lepší materiál. Počítá s tím chystaná novela zákona o zdravotním pojištění. Upravit se má paragraf, který připlácení po­dle mnohých právníků zakazuje. S podobnými snahami pravicové vlády už ale dříve narazily.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Nebylo potřeba zasahovat do paragrafu jako takového, ale výkladově k tomu dát, že je možné platit nebo doplácet za služby částečně hrazené,“ řekl Novinkám předseda senátního zdravotního výboru Roman Kraus (ODS).

Dlouho se mělo za to, že zákon zakazuje lidem doplatit si u lékaře za lepší materiál než ten, který standardně hradí zdravotní pojišťovny. Výklad právníků je podle Krause ale jiný. Paragraf tomu podle nich nebrání, jen je potřeba ho zpřesnit.

„V úpravě máme definované, že je možné, a je to tam explicitně dáno, doplácet za částečně hrazené služby,“ vysvětlil senátor.

Politologové: Lékaři moc tlačí na pilu, s výsluhami nejspíš narazí

Domácí

Úvahy nad zvýšením spoluúčasti pacientů na zdravotní péči přitom premiér Petr Fiala (ODS) nedávno odmítl.

Změna má být součástí velké novely zákona o veřejném zdravotním pojištění, která je ve vnitřním připomínkovém řízení.

Stejně jako před lety i teď má návrh své odpůrce. „Spoluúčast pacientů je v Česku již teď na významné úrovni a neměla by se zvyšovat. I když tato vláda slibovala dětem, seniorům, zaměstnancům, živnostníkům a firmám, že nebude zvyšovat daně a všichni vidíme, co se děje,“ řekl expert SOCDEM na zdravotnictví Robin Šín.

Dostat luxusnější oční čočky, lehčí sádru nebo třeba lepší typ kloubu mohou pacienti i teď. Musí si ale zaplatit celý výkon a materiál ze svého. Anebo se spokojit s tím, co hradí pojišťovna. Nic mezi. Změna by měla umožnit, aby si doplatili jen částku, o kterou stojí „lepší materiál“ víc než ten hrazený. Pacient tím podle Krause ušetří.

„Zrušení této politiky není cesta, jak ušetřit peníze zdravotním pojišťovnám, ale jak zpřístupnit širšímu okruhu lidí určité nadstandardní materiály, případně pomůcky, které zdravotní pojišťovny nejsou schopny hradit,“ řekl prezident České lékařské komory Milan Kubek.

Podporují to i ambulantní specialisté. Podle předsedy sdružení Zorjana Jojka jsou obavy o to, že by lékaři systematicky upřednostňovali platící pacienty, liché.

V úpravě máme definované, že je možné doplácet za částečně hrazené služby
Roman Kraus, senátor

„Smlouvou s pojišťovnami jsme vázáni nikoho neupřednostňovat a tím pádem z toho plyne, že jakoukoliv platbu smíme nabízet jen jako alternativu, nikoli jako jedinou,“ řekl Novinkám. Peníze mimo úhrady by pravděpodobně zůstaly nemocnicím či lékařům.

Nejen materiál?

Naposledy chtěli pasáž v zákoně, za kterou stála v roce 1997 poslankyně ČSSD Eva Fischerová, sestřelit v roce 2015 poslanci za hnutí ANO. Bez úspěchu.

Změnu prosadil před dvanácti lety tehdejší ministr za TOP 09 Leoš Heger. Úpravu ale shodil Ústavní soud, vadila nesrozumitelnost i to, že byly příplatky řešeny vyhláškou.

Kritika ale mířila i na to, že se připlácení netýkalo jen „luxusnějších materiálů“. Zaplatit si mohli pacienti i konkrétního lékaře, ke kterému chtěli jít na operaci. Nemocnice mohly nabídnout seznamy specialistů, za jejichž čas si mohli lidé legálně připlatit. To někteří právníci označili za protizákonné a v rozporu s ústavou.

Chronikům chybí důležité léky. Zajistili jsme je, ale pacientům vadí doplatek, tvrdí ministerstvo

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám