Hlavní obsah

Prezidentští kandidáti shánějí sponzory. Pavlovi pomáhá spolek, Fischer by neodmítl vládu

Známé osobnosti, které se rozhodly pustit do volby prezidenta ČR, začaly kromě 50 tisíc podpisů občanů shánět také sponzory, kteří by zafinancovali jejich kampaň. Ta je zákonem zastropovaná na 40 milionech korun pro první a 10 milionech pro druhé kolo. Bývalému předsedovi vojenského výboru NATO Petru Pavlovi s financemi pomáhá spolek, senátor Pavel Fischer by o podpoře jednal s vládou Petra Fialy (ODS).

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Pražský hrad, sídlo prezidenta České republiky

Článek

Spolek, který vznikl za účelem pomoci Pavlovi, si říká Společný prezident a založil ho podnikatel Adam Coubal, v dozorčí radě sedí mimo jiné exguvernér ČNB Zdeněk Tůma. Jak spolek píše na svých stránkách, Pavel jako nezávislý nebude mít při startu kampaně miliony od lobbistů a politických stran. „Proto jsme se rozhodli ho podpořit a začít už nyní sbírat peníze a podpisy na jeho budoucí kampaň. Přidejte se k nám!“ vybízí Coubal na stránkách spolku.

„Spolek má v úmyslu nejen pasivně přijímat dary, ale také aktivně hledat další sponzory. Na tuto činnost hodlá spolek vynaložit maximálně 20 % vybraných prostředků. V momentě ohlášení kandidatury odejdou veškeré prostředky na kampaňový účet generála Pavla,“ dodává s tím, že o činnosti spolku je Pavel informován a souhlasí s ní.

To potvrdila i Markéta Řeháková z iniciativy Spolu silnější, kterou generál založil v době covidové pandemie, aby přes ni mohl pomáhat nejzranitelnějším osobám. Dodala, že Pavel zatím nijak aktivně sponzory neshání, neboť kampaň ještě neběží.

Prezident Petr Pavel: Životopis, program a cíle

Prezidentské volby

K úterní 23. hodině měl Coubalův spolek na transparentním účtu pro kandidaturu Pavla vybráno 151 tisíc, z toho 100 tisíc od Hummer centra, s. r. o.

Středula chce sehnat 50 milionů

Limitních 40 milionů pro první kolo volby a 10 milionů pro druhé by rád sehnal pro svou kampaň odborový předák Josef Středula. „Je to logický cíl. Jak to dopadne, to ještě nevím. Nebude to úplně souměrný souboj, někdo disponuje velkými finančními prostředky a někdo je v této chvíli nemá,“ dodal s odkazem na pravděpodobnou kandidaturu expremiéra a multimiliardáře Andreje Babiše (ANO), který oznámí své rozhodnutí asi až na podzim.

Středula oznámil kandidaturu na prezidenta, bude sbírat 50 tisíc podpisů

Prezidentské volby

Středula zároveň dodal, že kvůli jednáním s vládou o výši platů ve státním sektoru a zvyšování minimální mzdy na kampaň ještě myšlenky nemá. „V této chvíli se rozjíždějí podpisy. Já vložil finanční prostředky do sběru podpisů. Jestli to budou i peníze do kampaně, to se ukáže, až kampaň vznikne. Ale to teď není relevantní, nejsem ještě kandidátem, takže se o tom nedá ještě hovořit,“ řekl Novinkám Středula.

Fischer by bral podporu vlády

Nezávislý senátor Pavel Fischer Novinkám přiznal, že o své kandidatuře ještě rozhodnutý není. Když to před pěti lety zkusil proti Miloši Zemanovi, skončil třetí s deseti procenty. V horní komoře sedí od roku 2018, působí jako předseda senátního výboru pro zahraničí, obranu a bezpečnost.

Pavel Fischer – diplomat a senátor znovu bojuje ve volbách o Hrad

Prezidentské volby

„V Senátu jsem za ty roky prosadil desítky usnesení, pro něž jsem získal podporu zprava doleva od senátorek a senátorů z různých politických stran a v mnoha případech jsem prosadil také zcela jasnou podporu Senátu vládě ČR. Vycházím tedy z toho, že vládní strany znají mé politické postoje, a budou-li mě chtít podpořit v mých politických plánech, budou vědět, že jejich podporu přijmu, i když nejsem členem žádné z nich. A to platí pro podporu politickou i finanční,“ napsal Novinkám Fischer.

Dodal, že pomoc vládních stran pro něj však není podmínkou, aby se do boje o Hrad pustil. Kolik celkově by si přál na kampaň peněz, neupřesnil. „Oslovuji podporovatele a zatím nemám dost, abych o tom mohl mluvit,“ vysvětlil senátor.

S vybíráním financí pro svou kandidaturu už začala i bývalá rektorka Mendelovy univerzity Danuše Nerudová. K úterní 23. hodině měla na transparentním účtu necelý milion korun, z toho 500 tisíc jí poslal investor a podnikatel Petr Borkovec.

Nerudová: Pět tisíc bych dala méně lidem, ale každý měsíc

Prezidentské volby

„Cílím na využití zákonného limitu, tj. 40 milionů na první kolo a 10 milionů na druhé kolo. Jednání s donory probíhají a všechny dary budou na transparentním účtu,“ sdělila Novinkám Nerudová. O podpoře s politickými stranami nejedná. „Především bych nepřijala peníze od někoho, kdo by za to očekával cokoli na oplátku,“ uvedla pro Novinky.

Hilšer chce jen drobné dary

Dalším na seznamu uchazečů o Hrad, který se objevuje i v průzkumech volebních preferencí, je nezávislý senátor Marek Hilšer, který se o post hlavy státu ucházel už před pěti lety a skončil pátý s necelými 9 procenty. Ten by rád sesbíral peníze na svou kampaň pouze od drobných dárců.

Marek Hilšer – lékař a politik míří podruhé do prezidentských voleb

Prezidentské volby

„Prezident by měl být nezávislý a nadstranický a vždy hájit veřejný zájem. Nezávislost si nelze zachovat v případě silné finanční podpory ze strany velkého byznysu nebo lobbistických skupin. Proto jsem žádné velké soukromé sponzory o podporu nežádal a pár nabídek jsem dokonce odmítl,“ napsal Novinkám Hilšer.

„Chci, tak jako v minulosti, co nejvíce prostředků získat tzv. občanským sponzorováním politiky. To je založeno na příspěvcích od občanů, případně malých a středních podnikatelů, třeba rodinných nebo technologických firem a start-upů, kterým záleží na dobrém a otevřeném politickém a právním prostředí v České republice,“ dodal Hilšer s tím, že od politických stran dary přijímat nehodlá.

Tomáš Zima chce kandidovat v prezidentských volbách 2023

Prezidentské volby

Bývalý rektor Karlovy univerzity Tomáš Zima Novinkám sdělil, že do kampaně zatím vkládá své vlastní prostředky. „Samozřejmě dodržím limity, které ukládá zákon. Budu spoléhat na dary občanů, s některými potenciálními sponzory vedu jednání. Až prostředky doputují na transparentní účet, tak uvidíte, kdo to je,“ řekl Novinkám s tím, že s žádnou politickou stranou o podpoře zatím nejednal.

Podnikatel a miliardář Karel Janeček už sbírá podpisy a vybízí své fanoušky, aby mu poskytli plochu pro reklamu. „Pan Karel Janeček si bude financovat kampaň ze svých vlastních finančních prostředků v rámci zákonného limitu. Sběr podpisů úspěšně probíhá a stěžejní část kampaně sběru podpisů je teprve před námi,“ sdělila Novinkám Janečkova koordinátorka Martina Dolečková.

Alena Vitásková - Životopis bývalé předsedkyně ERÚ

Prezidentské volby

Kandidaturu oznámila také bývalá předsedkyně Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková. Na transparentním účtu měla v úterý před půlnocí asi 54 tisíc korun. Advokátka Klára Long Slámová, která zastupovala například odsouzeného nájemného vraha Jiřího Kajínka, má zatím na svém otevřeném účtu pro kampaň 237 tisíc korun.

Na Hrad chtějí kandidovat také podnikatel Karel Diviš, který má na transparentním účtu asi 84 tisíc korun, nebo podnikatel Tomáš Březina, který si bude podle svých slov platit kampaň sám. Hlásí se i herec a bavič Miloš Knor.

Kampaň začne oficiálně dnem vyhlášení voleb, které učiní předseda Senátu Miloš Vystrčil. Na její průběh bude dohlížet Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a hnutí.

Kandidáti na prezidenta: Kdo vše se ucházel o Hrad

Prezidentské volby

Anketa

Už víte, koho budete volit v prezidentské volbě?
Ano, už mám pevně rozhodnuto
27,7 %
Mám svého favorita, ale ještě si to mohu rozmyslet
20,1 %
Volit chci, ale zatím nevím koho
44,1 %
Nepůjdu volit
8,1 %
Celkem hlasovalo 11542 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám