Hlavní obsah

Nerudová: Pět tisíc bych dala méně lidem, ale každý měsíc

Ekonomka a bývalá rektorka Danuše Nerudová (43) začala oficiálně se sběrem 50 tisíc podpisů pro kandidaturu na prezidentku. Koho a jak chce oslovit, přiblížila v rozhovoru pro Právo.

Foto: Petr Horník, Právo

Danuše Nerudová - kandidátka na post prezidentky

Článek

Zrazoval vás od rozhodnutí někdo?

Jediný, kdo do diskuse přinášel i pohled z druhé strany, byla rodina. Zmiňovali například, že to s sebou přinese i ztrátu soukromí nebo mediální pozornost. Probírali jsme klady i zápory. Můj muž mě vždycky ve všem podporoval a řekl, že tak, jak to dělal dosud, tak to bude dělat dál.

Chci oslovit všechny voliče. Hlavní je vyvedení země z ekonomické krize. Dalším tíživým tématem je změna klimatu, ochrana krajiny a navrácení důstojnosti lidem.

Čím chcete voliče oslovit?

Témata se prolínají napříč věkovými skupinami i regiony. Chci oslovit všechny voliče. Hlavní je vyvedení země z ekonomické krize. Dalším tíživým tématem je změna klimatu, ochrana krajiny a navrácení důstojnosti lidem. Zejména těm, kteří se dostanou na okraj společnosti, například v důsledku dopadů ekonomické krize související s válkou na Ukrajině.

Danuše Nerudová – bývalá rektorka usiluje o prezidentské křeslo

Prezidentské volby

Vedle toho bych ráda otvírala ve veřejném prostoru témata mladé generace, která je mi velmi blízká. Stejně jako skupina seniorů. Byla jsem předsedkyní komise pro spravedlivé důchody (za ministryně Jany Maláčové z ČSSD). Každý by měl mít právo na důstojné stáří.

To jsou všechno spíš levicová témata. Vy se ale snažíte profilovat jako středopravicový kandidát. Uvěří vám to voliči, není to pro ně neči­telné?

Určitě to není nečitelné. Ekonomiku této země pohání podnikatelská sféra a je třeba vytvářet podmínky nejen pro zaměstnance, ale i podnikatele.

Dlouhodobě jsem se během covidu profilovala v rámci občanské iniciativy KoroNERV, kterou jsme založili kvůli vytváření podmínek pro podnikání a pro zjednodušování administrativy v podnikání. Klíčová úloha prezidenta je vytvářet stabilitu v zemi, aby se v ní nejen dobře žilo, ale i podnikalo.

Jak byste to chtěla ovlivňovat?

Ve funkci prezidentky bych dbala a důsledně vyžadovala od vlády, aby plnila sliby, které dala voličům. Není pravda, že prezident nemá pravomoci, aby situaci ovlivnil. Může upozorňovat vládu a politiky, že zapomínají na určité skupiny lidí, a vysvětlovat, k čemu všemu to může vést. Prezident má obrovský vliv a měl by komunikovat s vládou i všemi předsedy stran tak, aby vytvářel stabilní prostředí v zemi. Nikoliv vést vlastní hospodářskou politiku, jak jsme toho byli svědky. Prosperity se nedá dosáhnout bez stabilního prostředí.

Co vůbec říkáte na podporu Fialovy vlády těm, na které dopadá finanční krize?

Za velmi nešťastný a velmi plošný považuji jednorázový příspěvek 5000 korun. Měl zasáhnout méně lidí a měla to být každoměsíční pomoc.

Vláda představila další podmínky pro získání příspěvku 5000 korun na dítě

Domácí

Samoživitelkám nebo mladým rodinám s dětmi chybějí peníze každý měsíc.

Dlouhodobě říkám, že by měla jít vláda cestou zvýšení základní slevy na poplatníka a překlopit ji do bonusu s tím, že od určitého příjmu tu slevu může snížit, aby byla skutečně cí­lená.

Co z mého pohledu hapruje, je komunikace vlády k těm, kteří nikdy do takto tíživé situace nespadli, nikdy sociální dávky nepobírali. Nově se do ní dostali, ale nevědí, do mají dělat. Zda mají na dávku nárok, kde a jak o ni požádat. Další věc je šílená administrativa. Ta by se měla omezit a komunikace k lidem zintenzivnit.

Jako občanská kandidátka potřebujete nejméně 50 tisíc platných podpisů. O podporu politických stran nesto­jíte?

Se sběrem podpisů jsme začali ve středu. Vážím si podpory každého demokratického voliče a jakékoliv demokratické strany. Nicméně v tuto chvíli kandiduji jako nezávislá kandidátka.

Nerudová oznámila kandidaturu na Hrad

Prezidentské volby

Říkáte „v tuto chvíli“. Kdyby vás s nabídkou oslovila koalice Spolu (ODS,

KDU-ČSL, TOP 09), přijala byste ji?

V tuto chvíli o tom nechci spekulovat, protože taková nabídka nepřišla. Kdyby přišla, tak o tom budu přemýšlet.

Kdo vám sponzoruje kampaň? Zatím se mluví pouze o miliardáři a investorovi Jiřím Hlavenkovi, což je jihomoravský radní za piráty.

Chceme být transparentní, takže jsme nad rámec zákona už zveřejnili transparentní účet. Zákon to ukládá až po vyhlášení voleb, k čemuž zatím nedošlo.

Všichni, kteří přispěli po mém ohlášení kandidatury, jsou na účtu vidět. Ve čtvrtek tam bylo asi 1,4 milionu korun. Půl milionu doputovalo ve čtvrtek ráno od Petra Borkovce (zakladatel finanční společnosti Partners), který mě veřejně podpořil, za což jsem velmi vděčná, vážím si ho.

Jména těch, kteří mě podporovali i finančně už před ohlášením, jsou na webu. Kromě Jiřího Hlavenky je tam třeba advokát Martin Nedelka, podnikatel a filantrop Jan Školník nebo manažerka Kateřina Kadlecová.

A s kampaní vám pomáhá kdo?

Celý tým čítá asi 15 lidí. Manažerem kampaně je Jan Králík, který mj. vedl kampaň ­Michalu Horáčkovi. Ta byla vyhodnocena jako nejtranspa­rent­nější při tehdejší prezidentské volbě. Pak je tam stratég Tomáš Mrkvička, Tereza Svěráková, která odpovídá za kreativu, a další.

Kandidáti na prezidenta: Kdo vše se ucházel o Hrad

Prezidentské volby

Stále učíte na Mendelově univerzitě. Plánujete to během kampaně omezit? Univerzity mají být apolitické.

Nevím, kam tím míříte. Přednáším kurz Mezinárodního zdanění a moc nevím, jakým způsobem bych mohla vnášet nějaká politická témata.

Šlo mi spíš o to, že by někdo mohl namítnout, že si mezi studenty můžete dělat kampaň.

Lékař během kampaně taky může léčit lidi, i když kandiduje do zastupitelstva nebo Poslanecké sněmovny. Domnívám se, že stejně tak může učit pedagog na vysoké škole.

Takže nevidím jediný důvod, proč bych nemohla vykonávat dál svoji profesi a vyučovat na univerzitě mezinárodní zdanění a vést závěrečné práce.

Prezidentské volby se v ČR konají každých pět let, od roku 2013 se hlava státu volí přímou volbou. V prezidentských volbách 2023 zvítězil generál ve výslužbě Petr Pavel. Příští volby prezidenta proběhnou v roce 2028.

Reklama

Výběr článků

Načítám