Hlavní obsah

Marek Hilšer – lékař a politik míří podruhé do prezidentských voleb

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Marek Hilšer jako lékař, vysokoškolský pedagog, vědec a občanský aktivista zamířil v roce 2018 do prezidentských voleb. Nevyhrál v nich, následně ale uspěl v souboji o křeslo v Senátu. O vrcholný český úřad se hodlá ucházet i v nadcházejících prezidentských volbách 2023.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Senátor Marek Hilšer.

Článek

Marek Hilšer se narodil 23. března 1976 v Chomutově. V roce 1989 emigrovala rodina do Španělska. Rok po sametové revoluci se vrátili zpět do Československa.

Kandidát na prezidenta 2018

V roce 2016 oznámil svůj úmysl stát se prezidentem České republiky a odstartoval kampaň. Původně chtěl získat potřebných 50 tisíc podpisů občanů, ty ale nestihl sesbírat všechny a tak se spolehl na 11 podpisů senátorů.

„Nevyrostl jsem ve světě zákulisních lobby a klientelistických sítí. Nevozím se limuzínami. Vím, co je realita života běžného člověka. Ve svém profesním životě jsem se setkal s lidským utrpením. Chci pracovat pro veřejnost, nikoli být loutkou zákulisních hráčů. V naší zemi je mnoho nezištných lidí a jejich aktivity je třeba podpořit,“ uvedl Hilšer na svých webových stránkách.

Heslem jeho prezidentské kampaně bylo „Budoucnost je na nás“. Hodlal se zasadit o silné partnerství s Evropskou unií a NATO a věnovat se problematice vzdělání, zdravotnictví i sociálním otázkám.

V prvním kole prezidentské volby získal 8,83 procenta hlasů a do druhého kola se nedostal. Podpořil v něm Jiřího Drahoše, kterého však porazil Miloš Zeman.

Po prohraných volbách zamířil do Senátu.

Jak se volí prezident a co je přímá volba?

Prezidentské volby

Prezidentská kandidatura č. 2

Již na podzim 2019 Hilšer oznámil, že se v nadcházejících volbách 2023 opět bude ucházet o post prezidenta. Tři roky do očekávaného termínu voleb chtěl využít k cestování a setkávání se s občany.

V červnu 2022 Hilšerovi přislíbila podporu Klára Long Slámová, když oznámila konec vlastních snah o prezidentskou kandidaturu.

Marek Hilšer se v boji o Hrad utká s dalšími osmi kandidáty na prezidenta.

Prezidentské volby se v ČR konají každých pět let, od roku 2013 se hlava státu volí přímou volbou. V prezidentských volbách 2023 zvítězil generál ve výslužbě Petr Pavel. Příští volby prezidenta proběhnou v roce 2028.

Reklama

Výběr článků

Načítám