Hlavní obsah

Tomáš Zima chce kandidovat v prezidentských volbách 2023

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lékař a akademik Tomáš Zima je známý především jako bývalý rektor Univerzity Karlovy v Praze, v jejím čele stál v letech 2014–2022. Poté, co mu druhé funkční období rektora končilo, se začalo spekulovat o jeho možné kandidatuře na prezidenta, sám Zima tyto své úvahy neskrýval. V květnu 2022 oficiálně oznámil svůj úmysl zúčastnit se prezidentských voleb v roce 2023.

Foto: Právo

Bývalý rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima

Článek

Tomáš Zima se narodil v roce 1966 v Praze. Již během studií na gymnáziu projevoval zájem o medicínu, navštěvoval cytogenetickou laboratoř. Po přijetí na Fakultu všeobecného lékařství Univerzity Karlovy zpočátku toužil stát se chirurgem, osud ho však zavedl k experimentální a laboratorní práci. Vedle toho chtěl získat klinickou praxi také v interně.

Specializaci má v oborech klinická biochemie, vnitřní nemoci, nefrologie. Je i evropským specialistou na klinickou chemii a laboratorní medicínu.

Rektor Univerzity Karlovy

V roce 1999 přešel na nově ustavený Ústav klinické biochemie a laboratorní diagnostiky. Od roku 2005 pak po dobu sedmi let vedl 1. lékařskou fakultu UK.

Postupně se z funkcí asistenta, přednosty ústavu, děkana a proděkana propracoval až na nejvyšší post v rámci univerzity – v letech 2014 až 2022 byl rektorem Univerzity Karlovy.

České zdravotnictví je velmi kvalitní, říká lékař a rektor UK Tomáš Zima

Věda a školy

Kontroverze

Před revolucí byl Zima členem Komunistické strany Československa, a to v letech 1983 až 1990. Do strany vstoupil ještě před maturitou, během studií byl předsedou výboru Socialistického svazu mládeže.

Zpětně své působení v KSČ Zima hodnotil jako poučení, po revoluci nebyl členem žádné politické strany ani hnutí.

V době pandemie covidu byl Zima kritizován za své výroky ohledně koronaviru, kdy vyzýval k zachování chladné hlavy a rozvolnění protiepidemických opatření. Od některých jeho vyjádření se distancovala vědecká rada Přírodovědecké fakulty UK.

V lednu 2021 se covidem-19 nakazil a byl ve vážném stavu hospitalizován s dýchacími obtížemi. V rozhovoru pro Právo a Novinky.cz z února 2021 se proti kritice, jež se ně něj snesla za jeho postoje, ohradil.

„Já jsem toto onemocnění za chřipečku nikdy nepovažoval a nepodceňoval. Různí lidé mi podsouvají, že jsem popírač roušek a covidu, ale tak to není! Říkal jsem, že z něj nesmíme mít strach, ale musíme mít respekt. Vždy jsem zmiňoval nutnost tří „R“ (ruce, roušky, rozestupy – pozn. red), podporoval jsem a podporuji očkování a nutnost očkovat zdravotníky, hasiče, policii a učitele atd., ale vždy jsem též zmiňoval – od počátku epidemie –, že virus nezmizí, že to je naivní představa. A v tom jsem měl, bohužel, smutnou pravdu,“ uvedl.

Rektor UK Zima: Zažil jsem covid na vlastní kůži. „Chřipečka“ to opravdu není

Koronavirus

Kandidát na prezidenta

O případné kandidatuře na prezidenta Zima uvažoval delší dobu, v květnu 2022 svůj záměr potvrdil.

„Po určitém váhání, a hlavně po setkání s mnoha přáteli a lidmi z celé republiky jsem se rozhodl, že se zeptám občanů, zda mě v kandidatuře podpoří. Celý život jako lékař pomáhám lidem, učím a předávám studentům své znalosti. Vedl jsem lékařskou fakultu i Univerzitu Karlovu, získal jsem zkušenosti v zahraničí. Chci proto své služby nabídnout společnosti s tím, že je třeba spojovat a představit vizi spokojené, bezpečné země bez extrémů,“ řekl Deníku Zima.

Mezi jeho koníčky patří historické památky, hudba 18. a 19. století, procházky v přírodě, lyžování, golf, plavání, vaření a setkávání s přáteli. Má tři děti.

Prezidentské volby se v ČR konají každých pět let, od roku 2013 se hlava státu volí přímou volbou. V prezidentských volbách 2023 zvítězil generál ve výslužbě Petr Pavel. Příští volby prezidenta proběhnou v roce 2028.

Reklama

Výběr článků

Načítám