Hlavní obsah

Pražský Máj by mohl po rekonstrukci otevřít za rok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

První návštěvníci by do obchodního domu Máj na rohu Národní a Spálené ulice v centru Prahy mohli po rekonstrukci zamířit příští rok na jaře. Úvodní etapa spojená s demolicí a odklízením suti dospěla po deseti měsících ke konci. Stavaři památkově chráněné budově ze 70. let teď vtisknou moderní podobu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Máj je zahalen lešením a kryje ho síť

Článek

„Tady už se montuje vzduchotechnika,“ upozornil ve čtvrtek ve třetím nadzemním podlaží Václav Klán ze společnosti Amadeus Real Estate, která druhý obchodní dům v někdejším Československu koupila.

Zákazníkům původně sloužilo šest podlaží, po renovaci jich bude devět z jedenácti. Stane se tak díky přesunu technologií z nejvyšších pater do suterénu. Ve třech úrovních bude Máj spojený se sousedním Quadriem a díky průhledům ve stropě lidé uvidí do ostatních pater.

Projekt počítá s obchody v přízemí, do kterých se bude moci vstupovat novými vchody přímo ze Spálené ulice, s občerstvením v prvním patře, zábavou i kulturou. „Například s galerií nebo dětským koutkem,“ řekl Právu architekt Milan Mlada.

Obchody se do horních pater nevrátí, jelikož si tam zákazníci podle něj odvykli nakupovat. Těšit se můžou na unikátní restauraci, neboť osmé patro skýtá výhled na celé město. A také na terasu. K ní dosud přiléhal prosklený prostor zvaný klimatron, který se táhne přes dvě podlaží.

„Počítá se, že by tam mohl být dětský svět,“ uvedl Mlada. Klimatron považuje za zajímavý z hlediska urbanismu, původní autoři Máje se svažitou konstrukcí snažili přiblížit k výšce původní zástavby.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Uvnitř a na střeše se pilně pracuje

Rozdíl nepoznají

„Na to, jak je stavba komplikovaná a v jakém místě se nachází, běží rekonstrukce nad očekávání dobře,“ konstatoval architekt. Obchodní dům je od roku 2007 kulturní památkou. Zahájení přestavby za čtyři miliardy korun předcházela rok a půl trvající diskuse s památkáři. „Dostane nový plášť, který bude téměř shodný s tím původním, takže běžný Pražan nepozná rozdíl,“ dodal architekt.

Památkáři si cení hlavně konstrukce, která zůstala ve velmi dobrém stavu. Návrh počítá s přiznáním velké části, jež dřív bývala skrytá.

Mezi Masarykovým nádražím a Dejvicemi začala dvouletá výluka, vizualizace slibuje razantní modernizaci

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám