Hlavní obsah

Praha uvolní peníze na pomoc s inflací

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pražští zastupitelé mají ve čtvrtek rozhodnout, zda město ze svého rozpočtu pošle jednotlivým radnicím asi 266 milionů korun pro rodiny ohrožené inflací. Peníze mají radnice využít na příspěvky, například na stravné, školné či družiny.

Foto: Richard Mundl, ČTK

Sídlo Magistrátu hlavního města Prahy

Článek

Z opozice však zní, že postiženy nejsou jen rodiny s malými dětmi.

Podle primátorova náměstka Pavla Vyhnánka (Praha sobě) vše souvisí s balíčkem pomoci Pražanů za asi jednu miliardu korun, kterou zastupitelé schválili v červnu. Pomoc rodinám s dětmi je jedním z pilířů. Pokud ji rodiny využijí, mohou za školní rok ušetřit podle Vyhnánka až 50 tisíc korun.

Pomoc, která přichází v září, je podle lídra Prahy sobě Jana Čižinského na místě, protože pro rodiny s dětmi bývá září finančně velice náročné. Kdo zjistí, že jeho rodině zbývá méně než 200 korun na osobu a den, má se obrátit na vedení své školy či školky. Děti mohou dostat například příplatek na stravné anebo na kurzy, a to na základě čestného prohlášení. „Pomoc je cílená, konkrétní a velmi jednoduše získatelná,“ uvedl Čižinský.

Děti mohou dostat příplatek na stravné, školné, kurzy

Opozice patrně bude chtít ve čtvrtek pomoc rozšířit, podle Alexandry Udženije (ODS) by nemělo jít jen o školáky. „Veškerá pomoc směřuje pouze dětem 0 až 15 let, a to považuji za diskriminační,“ řekla Udženija s tím, že myslet by se mělo i na středoškoláky. Podle Čižinského by měly následovat další pilíře pomoci. „Kritizovat jednotlivá opatření nedává smysl, je třeba se dívat na celek,“ reagoval na kritiku primátor Zdeněk Hřib (piráti).

Magistrát rozdělí radnicím podle počtu obyvatel peníze v pěti kategoriích. Jde o stravné, školné, družiny a kluby, příspěvek na sociálního pedagoga a fond solidarity. Do fondu letos od magistrátu dostávají radnice příspěvek 240 korun na žáka, o přidělení peněz rozhodují ředitelé škol a dalších institucí, které peníze obdrží. Na stravné, školné, družiny a kluby je určeno přes 211 milionů korun.

Inflace v akci: Reálná mzda se lidem snížila o téměř 10 procent

Ekonomika

Nejvyšší příspěvek dostane Praha 4, která je největší městskou částí, magistrát jí pošle 24,5 milionu korun. Druhou nejvyšší částku, asi 22 milionů, obdrží radnice Prahy 5, přes 20 milionů korun půjde Praze 8 a 10. Radnice by měly peníze rozdělit školám a školkám ve prospěch dětí.

Reklama

Výběr článků

Načítám