Hlavní obsah

Praha přispěje uprchlíkům na stravu

Týden bude město přispívat částkou 200 korun na den každému z uprchlíků v nouzovém ubytování. Jde především o lidi bydlící v hasičských zbrojnicích a kulturních sálech. Radní v pondělí na pomoc vyčlenili dalších 80 milionů korun, ubytovny a hostely dostanou od města slíbených 140 korun za člověka a noc nad rámec státního příspěvku.

Foto: Clodagh Kilcoyne, Reuters

Ilustrační foto.

Článek

Dvousetkorunový příspěvek se týká jen uprchlíků v nouzovém ubytování od městských částí.

„Snažíme se domluvit alespoň polopenzi,“ řekl primátorův náměstek Petr Hlubuček (STAN).

Jaká jsou pravidla pro ubytování uprchlíků

Finance

Připustil, že částku 200 korun na člověka a den vedení města podle dosavadních zkušeností spíše odhadlo. Se stravou se totiž improvizuje, pomáhají například menzy či podnikové jídelny.

Na prvních sedm dní

Příspěvek na stravu má stačit na prvních sedm dní nouzového ubytování, předpokládá se, že v té době si uprchlík bez prostředků dokáže domluvit sociální dávky.

Podle zpravodajů Práva se v Brně o podobných příspěvcích na stravu pro nově příchozí běžence nejedná, a to jak z pohledu města, tak kraje. Ani Moravskoslezský kraj zatím uprchlíkům na stravu nic přidávat nebude.

Změna kvůli uprchlíkům, roušky mají být povinné u dětí podle věku

Domácí

„Nemáme přesné informace, kde ti lidé jsou a do jaké míry to financuje daný ubytovatel. Samozřejmě jsme připraveni tyto věci také proplácet, ale musíme mít k tomu ty noty, které zatím chybí,“ řekl hejtman Ivo Vondrák (ANO). Podle něj by se dala strava proplácet například z darů.

„Máme ve čtvrtek jednání s jedním velkým podnikem, který by chtěl poskytnout částku až do deseti milionů korun. A tam bychom potom mohli tyto věci řešit. Ale z veřejných prostředků nemáme legislativní rámec, jak to rozumně udělat,“ poukázal hejtman Vondrák.

Tlumočnicemi při ošetření dětí budou i uklízečky

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám