Hlavní obsah

Praha připravuje novou tramvajovou trať do Čakovic

– Praha

Hlavní město prostřednictvím svého dopravního podniku (DPP) zahájí přípravné práce na stavbě nové tramvajové tratě do Čakovic. Koleje se prodlouží od nynější smyčky Sídliště Ďáblice až k železničnímu uzlu Nádraží Čakovice. U čakovického nádraží by pak mělo být vybudováno záchytné parkoviště P+R. Vyplývá to z dokumentu, který v pondělí schválili pražští radní.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Přímé propojení Čakovic a Letňan s Kobylisy napravuje nevhodné ukončení trasy metra C na hranici katastrálních území Vysočan a Letňan mimo centrum osídlení. Tramvajová trať tak nabídne propojení se stanicí metra C Ládví,“ píše se v dokumentu.

„Trať do Čakovic je úplně novým záměrem a jsme na počátku. Bude muset být také provedena změna územního plánu. Přicházíme včas ještě předtím, než dojde k rozvoji lokality a přicházíme tak s dopravním řešením,“ uvedl náměstek primátora Adam Scheinherr (Praha Sobě).

Foto: PID

Schéma plánované tramvajové tratě z Ďáblic do Čakovic

Stavět by se podle něj mohlo začít v horizontu sedmi let. A vzhledem k tomu, že ještě není ani potřebný projekt, nelze podle něho odhadnout, na kolik stavba vyjde.

Z Dejvic do Bohnic lanovkou. Unikát v Praze má být hotov za tři roky

Domácí

Cestující budou moci z Ládví cestovat tramvajemi buď po takzvané východní a severní tramvajové tangentě, tedy na Palmovku, Želivského a do Bohnice, nebo směrem na Staré Město. „Zároveň dojde ke zhodnocení stávající tramvajové trati Kobylisy – Sídliště Ďáblice, která po zprovoznění prodloužení trasy C z Ládví do Letňan ztratila na významu,“ píše se v materiálu.

Stavba trati bude koordinována s dalšími projekty, které mají v dané lokalitě vzniknout. Mezi nimi je například areál Ipodec nebo stavba trolejbusové trati. Součástí přípravných prací bude také urbanisticko-architektonická studie okolí nádraží v Čakovicích, kde bude možné přestupovat z vlaků na tramvaj a autobusy. Vybudováno bude také záchytné parkoviště P+R. Kapacita parkoviště bude teprve určena. Vybudována bude rovněž cyklostezka.

Reklama

Výběr článků

Načítám