Hlavní obsah

Praha chce budovu pošty v Jindřišské, nelíbí se jí plán prodávat ji v aukci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vedení Prahy se nelíbí záměr České pošty prodat budovu centrální poštovní pobočky v Jindřišské ulici formou elektronické aukce. Chce vyvolat jednání s ministerstvem vnitra a zástupci pošty, na kterém bude požadovat přímý prodej hlavnímu městu. To projevilo zájem o budovu už před měsícem, když pošta avizovala, že by ji ráda prodala.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Budova České pošty v pražské Jindřišské ulici

Článek

Podle zástupců magistrátu na jednáních s Českou poštou dříve jasně zaznělo, že přímý prodej hlavnímu městu je nejvhodnější variantou.

Česká pošta má podle mluvčího Matyáše Vitíka možnost, a nikoliv povinnost prodat budovu v Jindřišské ulici. „Česká pošta v současné době není ničím tlačena tento prodej uskutečnit v co nejkratší době. Budeme se rozhodovat podle naší ekonomické situace. Pokud by k prodeji došlo, bylo by to formou e-aukce, abychom za nemovitost získali maximální možnou cenu,“ řekl ve středu ČTK.

Pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS) uvedl, že informace o prodeji formou aukce vedení města zaskočila. „Situaci analyzujeme a připravujeme se na všechny možné varianty. Stále ale preferujeme jednání o přímém prodeji, což by jednoznačně bylo ve veřejném zájmu hlavního města i státu,“ řekl.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Pobočka České pošty v Jindřišské ulici

Dodal, že požádal ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) o společnou schůzku se zástupci vedení pošty. Ta by se podle jeho představ měla uskutečnit do dalšího jednání pražského zastupitelstva, které bude příští čtvrtek.

Radní Prahy pro majetek Adam Zábranský (Piráti) uvedl, že na několika jednáních se zástupci pošty byla řeč o přímém prodeji budovy hlavnímu městu, a rozhodnutí o prodeji formou dražby je proto překvapující. Město podle něj bude v případné dražbě ve znevýhodněné pozici oproti soukromým subjektům. „Pro Prahu je to velmi diskriminační a maří to naděje, že v takové aukci město může uspět,“ řekl. Doplnil, že Praha nabízí odkup za cenu obvyklou podle znaleckého posudku.

Pobočka musí být zachována

Vitík řekl v úterý serveru Seznam Zprávy, že ministerstvo vnitra dalo České poště k prodeji centrální pobočky souhlas. Podle něj bude podmínkou, aby zde nadále působila pobočka České pošty. Odhadní cena je podle dřívějších informací přes jednu miliardu korun. Prodej je součástí úsporných opatření, které Česká pošta přijímá kvůli prohlubující se ztrátě.

Od 1. července zavře 300 poboček po celém Česku.

Centrála pošty v Jindřišské na prodej? Rakušan by nebyl proti

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám