Hlavní obsah

Pracující matka s dítětem u plotny. Lidovci si přiznali, že to s grafikou přehnali

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Grafika s pracující matkou v kostýmku, telefonem a dítětem v náručí v kuchyni u sporáku byla nepovedená, uznávají Novinkami oslovení členové KDU-ČSL. Zároveň z poslaneckého klubu zní, že si to bouřlivě vyříkali a poučili se. Někteří příspěvek, který měl upozornit na lepší podmínky pro pracující matky, berou i tak, že negativní reklama je také reklama.

Foto: KDU-ČSL

Lidovecká kampaň vzbudila rozcruch

Článek

Příspěvek na sociálních sítích KDU-ČSL s textem „Rodina i kariéra už nejsou tabu“ minimálně na sociálních sítích vzbudil velké emoce. Na snímku je totiž matka v elegantním kostýmku, která v jedné ruce telefonuje a řeší práci a v druhé ruce chová dítě. Celá situace se navíc odehrává v kuchyni, kdy u sporáku vaří jídlo.

Lidovečtí poslanci uznávají, že příspěvek nebyl úplně šťastný. „Grafika byla naprosto nepovedená,“ řekl Novinkám například poslanec Miroslav Zborovský.

„Záměr byl správný, naším dlouhodobým tématem je dokázat slaďovat pracovní a osobní život. Uznávám ale, že zvolená grafika na sociálních sítích byla poněkud matoucí a nešťastná,“ přidal se i ministr zemědělství za KDU-ČSL Marek Výborný.

Vláda má problém. Její voliči nemusí vůbec přijít k volbám

Domácí

Ten zároveň přiznal, že si věc lidovci na poslaneckém klubu „bouřlivě vyříkali“. „To nebudu popírat. Ale kdo nedělá chyby? Nás to mrzí, grafika byla nešťastná, protože ukazovala něco, co není naším cílem. Tím není mamina, která bude s mobilem u ucha a dítětem na druhé ruce řešit pracovní věci a u toho vařečkou v puse míchat oběd. To není to slaďování,“ zdůraznil.

„I negativní reklama je reklama“

Zároveň ale upozornil, že samotné téma je pro stranu důležité, a díky grafice se mu zvedla reklama. „Zkusme odhlédnout od grafiky, je potřeba to umět otočit. Kdyby nebylo této ne úplně povedené grafiky, tak by se o tématu třeba tolik nehovořilo. V tomto smyslu za mě dobrý, jakkoliv to někdo může ironizovat nebo karikovat,“ řekl Novinkám Výborný s úsměvem.

Podobně s nadsázkou o věci hovořil i poslanec Tom Philipp. „Pokud si řekneme, že i negativní reklama je reklama, pak nám to jistě pomohlo,“ smál se. Zároveň ale přiznal, že on byl jeden z prvních, kdo ve straně vyžadoval, aby příspěvek stáhli.

„Je dobře, že jsme ho stáhli, protože nebyl uctivý,“ komentoval a zastával se autorů z lidoveckého týmu. „Když za den vychrlíte x tweetů, jednou za čas se stane chyba. Probrali jsme to s autorkou, nebyl to zlý úmysl ani pohrdání. Psala to podle mých informací žena, takže to nebylo tak, že jsme nějací sexisti nebo něco takového. Je nám to líto,“ řekl s tím, že jako strana si do budoucna chtějí dát větší pozor na to, co přidávají na sítě.

Poslankyně Marie Jílková uznala, že lidovci grafikou „pobavili celý internet“. „Občas jsem se taky zasmála. Na náš vlastní účet. Ale prostě se stane, nebudu něco hájit, co se nepodařilo,“ uvedla na sítích.

„Je to realita, ale snažíme se, aby nebyla“

Když se Philipp zamyslel nad samotnou podstatou obrázku, uznal, že tak pro některé ženy opravdu vypadá realita, když se snaží sladit práci a rodinný život. „Ale měli bychom se maximálně snažit, aby to realita nebyla,“ zdůraznil.

„Pokud chceme, aby i maminky mohly dělat kariéru, tak svůj díl povinností v rodině musí logicky převzít otec. Model, kdy je žena výhradně ta, která je doma a pečuje o rodinu, a muž výhradně ten, který celý den pracuje a vrací se domů až večer k prostřenému stolu, je prostě již přežitý. Pokud to manželům vyhovuje jinak, tak ať to mají právě tak, jak jim to vyhovuje,“ komentoval Zborovský.

Podle něj „nešťastně vybraná fotka pokazila celý dojem z toho, co jako lidovci na MPSV reálně dělají a co příspěvkem chtěli říct“. „Tedy právě umožnit rodičům jednodušší návrat na trh práce, například zvýhodněním částečných úvazků nebo podporou dětských skupin,“ podotkl.

Podle šéfa poslaneckého klubu lidovců Aleše Dufka grafika ale upozornila na další aspekt. „Trošku si žila na internetu svým životem, to se tak někdy stává, a v podstatě nechtěně upozornila na jednu holou pravdu. A to, že voda do kopce nikdy nepoteče, a když chce žena skloubit mateřství s kariérou, narazí na to, že dítě absolutně ze všeho nejvíce chce být fyzicky u své matky a odstrčit od maminky nejde,“ řekl Novinkám.

S humorem nakonec vzal kritiku na sítích i šéf lidovců a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka. „Doma vařím spíše v teplácích a kluci už jsou naštěstí dost velcí, aby pomáhali, nebo vaří sami,“ napsal k fotce, kde je místo ženy v obleku s dítětem v kuchyni on.

Zároveň zdůrazňoval, že příspěvek měl být o tom, jak vláda pomáhá rodičům sladit práci s rodinou. Jmenoval zvýhodnění zkrácených úvazků, peníze na vytvoření dětských skupin, plán na sousedské hlídání nebo zvýšení rodičovského příspěvku a jeho vyřízení on-line.

„Pár dalších novinek ještě hodlám do konce volebního období prosadit. Třeba v novele zákoníku práce chci zakotvit to, aby se rodiče z mateřské a rodičovské mohli vracet do práce na stejnou pracovní pozici. Přijde mi absurdní, že to dnes nejde,“ uvedl ministr.

Jurečka nekončí

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám