Hlavní obsah

Jurečka nekončí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka ustál tlak a zůstane v čele resortu i KDU-ČSL. Oznámil to v pátek večer po celostátní konferenci, kde měl představit řešení vnitrostranické krize.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda KDU-ČSL a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka.

Článek

„Byla přijata dvě usnesení. Celostátní konference vyjadřuje důvěru Marianu Jurečkovi, aby pokračoval v čele strany i na ministerstvu práce a sociálních věcí,“ přečetl Jurečka před novináři v pátek večer.

Doplnil ale, že pokud se vedení lidovců nepodaří otočit trend klesajících preferencí, nebude na příštím sjezdu kandidovat na předsedu KDU-ČSL. „Ale v tento okamžik si myslím, že já i předsednictvo máme mandát určený sjezdem,“ zdůraznil.

Potvrdil zároveň, že zůstane termín volebního sjezdu na podzim. Stranu do té doby čekají troje volby – evropské, krajské a senátní. Pro usnesení mělo hlasovat 46 z 85 přítomných delegátů, proti 26 a 12 delegátů se zdrželo.

Bartošek: V KDU-ČSL panuje celková nespokojenost

Domácí

Jako „otočení trendu klesajících preferencí“ bude Jurečka vnímat, když se strana do podzimu dostane alespoň na úroveň pěti procent. „Ideálně nad ni. Cíl je také udržet dva europoslance a posílit senátní klub,“ nastínil.

Víc se přít v koalici

Po páteční celostátní konferenci, kde měl Jurečka delegátům jasně sdělit, jak vyřešit vnitrostranickou krizi, tedy vše zůstává při starém. Šéf lidovců to ale bere jinak. „Já to nevnímám, že se nic nestalo,“ řekl.

„Dnes konference neřešila jen otázku sjezdu, ale jestli mám pokračovat, abych do sjezdu udělal něco pro to, jak zlepšit práci a naši komunikaci a důrazně říkat naše priority,“ uvedl. „Budeme se i daleko více přít s našimi koaličními partnery,“ slíbil důrazně Jurečka.

Ten zvažoval rezignaci kvůli vánočnímu večírku na ministerstvu práce, který neukončil ani poté, co už byly známy následky tragické střelby na filozofické fakultě, a pak o něm mlžil a vyhýbal se odpovědnosti.

Popudil tím část strany, jež následně začala volat po jeho konci. „Rebelii“ vyvolali hlavně českobudějovičtí lidovci, kteří zároveň chtěli co nejdřívější sjezd. Ten měl být původně na jaře, strana ho ale přesunula na podzim.

V KDU-ČSL panuje také dlouhodobá nespokojenost kvůli volebním preferencím, které se pohybují mezi dvěma a třemi procenty. Tedy daleko pod pětiprocentní hranicí potřebnou pro vstup do Sněmovny.

Část lidovců chce rychlý konec Jurečky. Jasno bude večer

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám