Hlavní obsah

Pozdvižení před obchodem v Polsku. Český řidič obvinil muže z propíchnutí pneumatiky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Překotný vývoj nabrala v pátek kauza propíchnutých pneumatik před obchody v polských Křenovicích (Krzanowicích). Jeden z českých občanů na vlastní pěst dopadl Poláka, kterého podezírá z útoku na česká auta. Chytl ho prý rovnou při činu. Polák po příjezdu policie vše popřel, kromě svědectví českého občana tak stále chybí důkaz. Případem se ale díky pátečnímu incidentu začala oficiálně zabývat polská policie.

Muž vypovídal na polské policiiVideo: Aleš Honus, Novinky

 
Článek

Kriminalisté tak v nejbližších dnech vyslechnou jak podezřelého Poláka, tak zřejmě i další české řidiče a začnou se kauzou důkladně zabývat.

Kolem obchodů v polských Křenovicích je v posledních dnech pořádně rušno. Portál Novinky.cz za poslední dva týdny zadokumentoval již více než deset případů, kdy českým zákazníkům na parkovištích vandal propíchal velmi tenkou jehlou pneumatiky tak, aby vzduch unikal jen pomalu a aby motoristé škodu zjistili až po delší době. K poškození pneumatik došlo celkem na třech místech v Křenovicích, kromě Dina a Stokrotky jde nově i o místní hobbymarket u zdejšího náměstí.

Skončilo to tak, že Poláci začali toho muže bránit s tím, že jde o slušného občana
svědek události

Dění vygradovalo v pátek incidentem mezi dalším českým řidičem a místním mužem. Hlavní roli v celém příběhu sehrál Petr Pospěch, shodou okolností provozovatel malého pneuservisu v nedaleké české obci Rohov. Právě Pospěch v minulých dnech opravoval poničené gumy třem českým řidičům, takže o rizikovém parkování v Křenovicích věděl. Tentokrát vyrazil do Polska on se svou matkou. Zaparkovali před obchodem Stokrotka a žena šla nakoupit. Pospěch zůstal v sedět v autě.

Klečel mu u kola

„Trošku jsem doufal, že bych pachatele mohl přistihnout, proto jsem si vzal auto se ztmavenými skly a zůstal sedět uvnitř,“ řekl Novinkám. Po pár minutách vedle něj zaparkovalo auto s polskou registrační značkou a vystoupil starší muž. „Obešel svoje auto až k místu, kde jsem stál zaparkovaný já. Když jsem viděl, jak se sehnul k mému pravému zadnímu kolu, otevřel jsem dveře a zadržel jsem ho,“ řekl Pospěch s tím, že v ruce Poláka dokonce zahlédl velmi malou jehlu nebo špendlík s plastovým zakončením modré barvy.

Foto: Aleš Honus, Právo

Supermarket Stokrotka v polských Křenovicích.

Během chvíle se kolem obou mužů seběhla řada lidí, zejména Poláků, kteří začali zadrženého muže bránit, včetně personálu prodejny. Po patnácti minutách na místo dorazila policie, která si vyslechla obě verze. Polák totiž tvrdil, že se ničeho špatného nedopustil a že ho český řidič neoprávněně osočil. Ukázal prázdné kapsy s tím, že žádný ostrý předmět u sebe nemá.

Češi mají dost propíchnutých pneumatik, u polských supermarketů formují hlídky

Zahraniční

„Celé to skončilo tak, že Poláci začali toho muže bránit s tím, že jde o slušného občana. V podstatě z toho vyšel jako oběť neoprávněného nařčení. Kontroloval se samozřejmě i stav pneumatiky, u které měl podezřelý klečet, ta ale poškozena nebyla,“ řekl Novinkám jeden z českých zákazníků, který incidentu spolu s několika desítkami lidí přihlížel.

Foto: Aleš Honus, Právo

Petr Pospěch nahlásil incident policii

Celá věc ale tímto incidentem neskončila. Když Petr Pospěch kolem poledne dorazil domů, zjistil, že mu z pneumatiky přece jen uniká vzduch. Když namočil kolo do vody, bylo jasné, že má ze strany v pneumatice jednu dírku, kterou stihl útočník zřejmě udělat. Proto se Pospěch do Polska okamžitě vrátil. Nejprve zajel k místu incidentu, kde prohledal prostranství před obchodem s nadějí, že najde jehlu, kterou možná pachatel odhodil do trávníku. Pak odjel na policejní stanici v nedaleké obci Křižanovice, kde s ním polští policisté zdokumentovali poškozenou pneumatiku a sepsali protokol o výslechu.

Právě po sepsání tohoto protokolu je v Polsku možné začít vyšetřování.

„Řekli mi, že příští týden budou vyslýchat i další poškozenou řidičku z České republiky a že výslechu podrobí i podezřelého Poláka,“ dodal Pospěch s tím, že policie by si mohla vyžádat i případné videozáznamy z prostranství před obchody v obci. „Bohužel u Stokrotky, kde došlo k nejvíce případům, žádná kamera není, což mi přiznali i policisté,“ dodal.

Jednotný unijní trh po polsku: Propíchaných pneumatik u českých aut přibývá

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám