Hlavní obsah

Poslanci vymezili dostupné nájemní bydlení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nájemníci v dostupném bydlení by měli mít smlouvu zpravidla až na dva roky s možností prodloužení na dobu určitou, schválili v pátek ve třetím čtení poslanci. A to v novele, která má přispět i ke zjednodušení a zpřehlednění podpor ze Státního fondu podpory investic (SFPI). Předloha nyní zamíří do Senátu.

Foto: Petr Horník, novinky.cz

Poslanecká sněmovna.

Článek

Dostupné nájemné by také nově nemělo převýšit 90 procent místně obvyklého nájemného. V dostupném bydlení poskytovaném například státem, kraji a obcemi by pak nemělo v prvním roce přesáhnout částku vypočtenou z nákladů spojených s výstavbou nebo pořízením a provozem dostupného nájemního bytu.

Zároveň by muselo být nižší než srovnatelné obvyklé místní nájemné. V dalších letech by se dostupné nájemné mohlo zvyšovat o inflaci, ale nejvýše o čtyři procenta ročně. Cenové mapy nájemného by zpracovávalo ministerstvo financí.

Podle poslankyně Kláry Dostálové (ANO) rozdíl mezi možnou výší nájmů znevýhodňuje soukromé poskytovatele dostupného bydlení vůči poskytovatelům veřejným. Ta zároveň na plénu varovala, že to může být v rozporu s listinou práv a svobod.

Antibabiše střídá Antifiala. Lídr opozice má novou taktiku

Domácí

Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti) s ní ale nesouhlasil, nákladové nájemné podle něj bude v mnoha regionech nižší.

Dostálová neuspěla s návrhem, aby Sněmovna novelu vrátila k opravě do druhého čtení. „Pouštíme ze Sněmovny zmetek a budu doufat, že senátoři budou rozumní. Je mi to líto, protože je to dobrý zákon,“ uvedla.

Na dostupné bydlení by mohly dosáhnout domácnosti bez vlastního bydlení do určité výše čistého příjmu, oběti domácího násilí nebo lidé v takzvaných preferovaných profesích. Patří k nim zdravotníci, učitelé, policisté, záchranáři a pracovníci v sociálních službách.

Současný zákon o SFPI podle zdůvodnění vládní novely nevymezuje všechny aktivity, které jsou nutné k naplnění poslání fondu, například financování investiční přípravy projektů. Jednodušší nastavení je podle důvodové zprávy důležité pro podporu investic, které povedou k růstu hrubého domácího produktu.

Naštvaný Fiala po protestech: Chtěli jsme přidat zemědělcům dvě miliardy, ale asi bude lepší dát je jinam

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám