Hlavní obsah

Naštvaný Fiala po protestech: Chtěli jsme přidat zemědělcům dvě miliardy, ale asi bude lepší dát je jinam

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Protest zemědělců v Praze, jehož součástí byl i hnůj vysypaný před Úřadem vlády, naštval premiéra Petra Fialu (ODS). Ten při čtvrtečních interpelacích ve Sněmovně řekl, že vláda také může sebrat zemědělcům dvě miliardy, které už jim slíbila.

Zemědělci před Úřad vlády vysypali hnůj.Video: Pavel Jaňurek, Novinky

 
Článek

„Protesty přicházejí uprostřed jednání s vládou. Vyslechli jsme argumenty zemědělců a rozsáhle jsme jim vyšli vstříc. Byli jsme připraveni přidat jim v příštím roce dvě miliardy korun. Výsledkem je dnešní protest a já to beru jako protest vůči těm dvěma miliardám navíc,“ řekl ve Sněmovně premiér.

„Vláda musí tedy přemýšlet nad tím, že jsou i jiné oblasti, kde by tyto peníze byly dobře využity,“ uvedl Fiala.

„Kvůli hnoji před Úřadem vlády byla narušena plynulost veřejné dopravy. Nemyslím si, že je to vhodná forma protestu,“ pokračoval Fiala. Ten už dříve označil akci zemědělců za vydírání, kterému vláda nebude ustupovat.

Zajištění řidiče, který vysypal hnůj, i těžkooděnci. Na protestu zemědělců zasahovali policisté

Krimi

Šéf Zemědělského svazu Martin Pýcha označil vysypání hnoje za „spontánní akci zemědělců“. Podle policie se na místě chystalo vysypat hnůj i několik dalších řidičů, u dalších se ale tomu podařilo zabránit.

Také ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) reagoval podrážděně. Obvinil představitele nevládních organizací z nedodržení dohody, že protest bude poklidný.

„Velmi mě mrzí prohlášení Agrární komory a Zemědělského svazu, že nebyla naplněna jejich očekávání, že jsem nevyslyšel zemědělce a že si vláda není vědoma, v jaké situaci zemědělci jsou. Nic z toho není pravda,“ řekl Výborný.

Uvedl, že pro vládu jsou problémy zemědělců „naprostá priorita“.

Obrovská frustrace, hnůj před Strakovkou je spontánní akce, tvrdí organizátor protestu

Domácí

Hnůj běžně kydám, řekl Výborný

„Mrzí mě, že nebyla dodržena dohoda s předsedou Zemědělského svazu Martinem Pýchou, že nebude jakkoliv blokována doprava. To, že někdo složí fůru hnoje před Úřadem vlády, je jednoznačné porušení tohoto příslibu,“ řekl ministr zemědělství.

„Volají mi lidé, ať vezmu vidle a jdu ten hnůj uklidit. Neměl bych s tím problém, doma běžně hnůj kydám,“ poznamenal.

Vláda podle něj zemědělcům nemůže splnit dvě podmínky, a sice nedanění zemědělských dotací a snížení daně z nemovitosti u půdy. „Daň z nemovitosti je součást konsolidačního balíčku. Z něj nemůžeme vyzobávat jednotlivosti,“ řekl Výborný. „Nemůžu vyloučit, že se za dva roky k dani z nemovitosti nevrátíme, ale teď to možné není,“ dodal.

Nedanění dotací by podle něj pomohlo jen velkým zemědělským podnikům. „Minuli bychom cíl, komu chceme pomoci, což jsou středně velké farmy,“ uvedl. „Myslel jsem, že to pan Pýcha chápe, ale mám pocit, že asi spadl z měsíce,“ dodal. Vláda podle Výborného není připravena jednat pod jakýmikoliv ultimáty ani pod tlakem protestů.

Traktor demonstranta naboural v protisměru v Letenském tunelu osobní auto

Krimi

„Chápu frustraci zemědělců a nezpochybňuji ničí právo na protest, ale traktory v ulicích, sypání hnoje, blokování dopravy a předkládání ultimát jen zmenšují prostor pro komunikaci,“ řekl místopředseda zemědělského výboru za ODS Petr Bendl, který v ČT označil protest za nadbytečný.

Se zemědělci naopak souhlasí první místopředseda opozičního SPD Radim Fiala. Jsou podle něj v neřešitelné situaci. „Už nevědí kam, nevědí, co by udělali. S vládou vyjednávají už od dob ministra Mariana Jurečky a příliš se toho nezměnilo,“ uvedl Fiala pro ČT.

Fialovy výroky směrem k zemědělcům kritizoval europoslanec za ANO Ondřej Knotek. „Pan profesor Fiala se nechal slyšet, že se zemědělci nebude jednat pod tlakem. Nevím, jaké mindráky si svým postojem léčí, ale nemůže se divit, že mu před Úřadem vlády vznikl pomník z hnoje,“ glosoval Knotek na síti X.

Reklama

Výběr článků

Načítám