Hlavní obsah

Antibabiše střídá Antifiala. Lídr opozice má novou taktiku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lhář a nejhorší premiér, který může za vysoké ceny potravin, Green Deal i migrační pakt. Hromosvodem útoků lídra opozičního ANO Andreje Babiše se stal premiér Petr Fiala (ODS). Podle odborníků je kritika zacílená na předsedu vlády jednoduchou strategií v kampani pro eurovolby. Inspiraci možná našel u koaličních stran, které sázely na program Antibabiš.

Foto: Jan Handrejch, novinky.cz

Andrej Babiš a Petr Fiala na jednání Poslanecké sněmovny

Článek

„Personalizovat volební kampaň na Antifialu je politický tah, který už využila snad každá strana. Pětikoalice útočila na Babiše, Babiš na Miroslava Kalouska, Kalousek na Jiřího Paroubka. Výhodou pro ANO je, že vládě věří pouhých sedmnáct procent dotázaných, klesá také důvěra v Petra Fialu, kterému věří devatenáct procent lidí,“ komentoval situaci odborník na politický marketing Karel Pluhař.

Přitom právě program Antibabiš před posledními volbami do Sněmovny v roce 2021 lídr ANO vládní koalici vyčítá. Tvrdí, že díky němu se koalicím Spolu a PirSTAN podařilo uspět. Sám se nyní vydal podobnou cestou, její náplní je Antifiala.

Jen minulé úterý ve Sněmovně zmínil Babiš premiéra Petra Fialu ve svém projevu čtyřicetkrát. Nevysvětloval, co hnutí ANO navrhuje a jaké jsou jeho recepty, svůj projev věnoval prakticky výhradně kritice toho, co dělá špatně ministerský předseda a jeho kabinet.

Fiala ničí česko-slovenské vztahy, vzteká se Babiš

Domácí

Motivem Babišovy taktiky však podle expertů není snaha otevřít oči voličům vládních stran. „Hlavním cílem nejsou voliči pětikoalice, ale příznivci SPD, sociální demokracie a komunistů. Ti eurovolby považují za méně podstatné, proto je nezbytná jejich co nejagresivnější mobilizace,“ myslí si Pluhař.

„Od Babiše a celého ANO můžeme čekat, že kampaň ještě výrazně přitvrdí. Pro ně je výhodné, aby do parlamentních voleb v příštím roce vstoupila vláda co nejslabší a nejrozhádanější. A pokud by eurovolby pro vládní strany dopadly výrazně špatně, určitě to oslabí postavení vrcholných politiků pětikoalice,“ dodal.

Babiš se učí u Trumpa

Podle politologa Jana Bureše lídr ANO pracuje s tím, že na voliče funguje rozdmýchávání emocí víc než předkládání programu. Dokazují to ostatně špičky ANO i na sociálních sítích, kde zveřejňují videa, v nichž tančí, mazlí se se zvířátky a podobně.

K rozdmýchávání vášní pomáhá i jasný terč, jako je předseda neoblíbené vlády, bez ohledu na to, co prosazuje. „Babiš se od bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa naučil ignorovat odborné analýzy. Problémy společnosti potřebují odborné, sofistikované reformy, ale Babiš to pomíjí. Ignoruje fakta i racionální přístup k problémům,“ poznamenal Bureš.

Podporu části voličů si tak udrží i bez toho, aby předložil alternativní řešení k vládnímu programu v oblasti penzí, školství, zdravotnictví nebo v přístupu k válce na Ukrajině.

„On jen přijde a mlátí do stolu. Strategie zabírá, koneckonců politika je jen divadlo. Ale pokud umí vyburcovat voliče, pak by měl říci, co bude dělat sám, až bude u moci,“ dodal Bureš.

Poslední průzkumy tvrdí, že ANO by vyhrálo sněmovní volby až s 35 procenty hlasů, koalici Spolu by volilo okolo 22 procent voličů. Piráti a SPD si drží podporu zhruba 10 procent, STAN je na 7 procentech.

Babišovo mírové pnutí nabývá nových rozměrů

Domácí

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám