Hlavní obsah

ANO jednání o energiích ve Sněmovně neprosadilo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Poslanci se ve čtvrtek mimořádně sešli kvůli cenám energií v příštím roce. Schůze byla svolána na popud hnutí ANO. Jeho zástupci varují, že vyšší ceny energií poškodí domácnosti, průmysl i celou ekonomiku. Špičky ANO hrozily, že kvůli tomu vládě udělají „peklo“. Otevření diskuze k energiím ale ve Sněmovně opozice neprosadila.

Živě: Jednání Poslanecké sněmovny 16. 11. 2023Video: psp.cz

 
Článek

Poslanci jednali přes sedm hodin, než na hlasování o tom, zda se program mimořádné schůze schválí, nebo ne, vůbec došlo. Nakonec si program ale neschválili, protože většinu má vládní koalice. Schůze tak po čtvrté hodině odpoledne skončila.

„My toho nenecháme, absolutně to tímto neskončilo. Příští týden sebereme podpisy na další mimořádnou schůzi a budeme sem chodit tak dlouho, dokud lidem neřeknete, jak to s cenami energií je,“ zdůraznila šéfka poslanců hnutí ANO Alena Schillerová.

Už ráno prohlásila, že pokud vládní koalice neumožní hlubší debatu o cenách energií, ANO bude navrhovat další mimořádné schůze „donekonečna“.

„My jsme na diskuzi o energetice připraveni, ale nesmíte tam splácat páté přes deváté jako dneska,“ oponoval jí ještě místopředseda Sněmovny Jan Skopeček (ODS).

Havlíček: Současná vláda nemá sociální cit

Domácí

Zástupcům ANO vadí, že vláda chce převést hrazení poplatku za obnovitelné zdroje energií ze státního rozpočtu na spotřebitele. Ti to podle nich mohou výrazně pocítit právě na cenách energií.

Premiér Petr Fiala (ODS) ale několikrát zopakoval, že koncové ceny elektřiny v příštím roce stoupnou v porovnání s letoškem nejvýše o jednotky procent. Upozorňoval, že to mají být maximálně „stovky korun“.

Budeme bojovat proti zvýšení cen energií. Uděláme peklo, vyhrožuje ANO

Domácí

Na plénu během čtvrtka vystoupily špičky hnutí ANO i SPD, ale i ministři a další zástupci koalice, kteří ceny energií vysvětlovali a hájili.

Podle místopředsedy Sněmovny Karla Havlíčka (ANO) by vláda měla na snížení cen energií využít výnosy z emisních povolenek, daně z nadměrných zisků a dividendy z ČEZ. Vládu označil za nekompetentní. Podle něj by měla férově vysvětlit příčiny a dopady růstu cen energií v Česku, které patří k nejvyšším v Evropě.

„Máte ukázat řešení, místo toho poučujete. Situace je fakt vážná a vy to neustále bagatelizujete,“ tepal kabinet.

Varoval, že dvěma pětinám zákazníků se zvýší příští rok ceny energií o jednotky procentních bodů. U 35 procent bude nárůst podle Havlíčka představovat deset až 20 procentních bodů, u desetiny až 25 procentních bodů a zhruba u 15 procent vyšší desítky procent.

To ale odmítl ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN). „Vaše vláda po sobě nechala energetiku závislou na Rusku, nepracovala na řešení,“ řekl směrem k zástupcům hnutí ANO. „Váš energetický skanzen opravujeme, sorry jako,“ dodal s použitím sloganu, který kdysi zpopularizoval Babiš.

Síkela uvedl, že za vlády ANO zdražila elektřina i plyn výrazně více než od nástupu současného kabinetu. Při tom se odkazoval na statistiku HEPI Index. Také tvrdil, že předchozí vláda nechala zásobníky plynu na nejnižší úrovni. Ministr také řekl, že se Česko snaží v energetice dohnat zbytek Evropy, ale nedělá si iluze, že to bude hned.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Poslanecká sněmovna

Cena energií se skládá z obchodní složky, kterou určují dodavatelé, a regulované části, kterou spravuje stát.

Energetický regulační úřad nedávno oznámil, že pro domácnosti navrhuje meziroční růst regulované složky elektřiny o 71 procent a u plynu o zhruba 39 procent, ještě výraznější by mělo být zvýšení pro velké odběratele. Návrh se nelíbí podnikatelským organizacím.

Fiala ale upozorňuje, že ceny elektřiny na trhu od dodavatelů postupně klesají. Kvůli tomu podle něj nehrozí zdražování o desítky procent.

Regulovanou část cen energií stát ještě letos dotoval, a to částkou kolem 110 miliard korun. Bylo to především kvůli loňským vysokým nárůstům cen. Podle představitelů vlády to už ale není potřeba.

Rozpočet na příští rok prošel ve Sněmovně druhým čtením

Domácí

Chlácholení vlády je mimo. Elektřina výrazně zdraží statisícům rodin

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám