Hlavní obsah

Rozpočet na příští rok prošel ve Sněmovně druhým čtením

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Návrh státního rozpočtu na příští rok prošel ve Sněmovně ve středu večer druhým čtením. Poslanci navrhli více než sto přesunů peněz. Většinu návrhů předložili opoziční poslanci, některé ale i zástupci vládní koalice.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS)

Článek

Ve druhém čtení poslanci už nemohli měnit celkové parametry rozpočtu, pouze přesuny peněz. V celkovém součtu chtějí přesouvat desítky miliard. Ke svým návrhům se museli rozpravě přihlásit. O slovo se jich odpoledne hlásilo přes 40, proto se debata protáhla až do večera.

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) v úvodu upozornil, že minimální výše vládní rozpočtové rezervy je podle zákona 6,6 miliardy korun. Vláda ji navrhla v objemu 12 miliard korun. „Pokud chcete brát peníze na své záměry z této položky, nesmíte ji snížit pod tuto minimální hranici,“ zdůraznil.

Opozice návrh rozpočtu kritizovala. „Předložený návrh rozpočtu je vysvědčení špatného ministra financí krytého slabým a neinformovaným premiérem. Ještě je čas, aby se tento nepodar nestal i vysvědčením celé vládní koalice,“ zhodnotila například po dlouhém kritickém projevu šéfka poslanců ANO a exministryně financí Alena Schillerová.

Bek: Finance na tisíce školníků a kuchařek budou

Věda a školy

S rozpočtem nesouhlasí ani SPD. Zhruba hodinu jej na plénu cupoval předseda hnutí Tomio Okamura, přičemž svůj proslov uzavřel slovy, že „musí raději skončit, protože již nemůže garantovat spisovný a korektní slovník“.

Poslanci chtějí více peněz například pro zdravotnictví nebo školství.

„Návrh rozpočtu pro školství je podhodnocený, chybí tam minimálně šest miliard. Vláda chce ještě šetřit, ale už není kde brát,“ kritizovala poslankyně a stínová ministryně školství z hnutí ANO Jana Berkovcová.

Podle ní chybí peníze hlavně pro nepedagogické pracovníky. „Za tak nízké mzdy nechce ve školách nikdo pracovat, a přesto jsou tyto funkce pro školy nepostradatelné,“ upozornila.

Přesuny peněz navrhovali ale i někteří koaliční poslanci. Například ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti) chce v kapitole svého ministerstva přesuny v celkovém objemu 480 milionů korun.

Peníze plánuje dát na podporu bydlení, cestovního ruchu v regionech a rozvoje hospodářsky a sociálně ohrožených území.

Rozpočet na příští rok má mít schodek 252 miliard korun. Poslanci to schválili v úvodním kole spolu se základními ukazateli, tedy zejména výší příjmů a výdajů.

Plánované příjmy se proti letošku zvýší o 12 miliard na 1,94 bilionu korun. Výdaje mají naopak klesnout o 31 miliard na 2,19 bilionu korun. Tyto parametry už není možné měnit.

Finálně by poslanci měli o rozpočtu hlasovat koncem listopadu. Stanjura vyzval k tomu, aby se koalice a opozice domluvily, aby zákonodárci ve třetím čtení nehlasovali v noci, ale radši o rozpočtu jednali třeba dva dny.

Schillerová na plénu souhlasila s tím, že se s předsedy ostatních klubů pokusí najít dohodu.

Budeme bojovat proti zvýšení cen energií. Uděláme peklo, vyhrožuje ANO

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám