Hlavní obsah

Budeme bojovat proti zvýšení cen energií. Uděláme peklo, vyhrožuje ANO

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ve druhém čtení rozpočtu budeme bojovat proti zvýšení cen energií, budeme za to krvácet a uděláme peklo, znělo od špiček hnutí ANO v pondělí odpoledne na tiskové konferenci. Podle šéfa hnutí Andreje Babiše budou jeho poslanci podávat pozměňovací návrhy. Hnutí k tomu chce svolat i mimořádnou schůzi Sněmovny.

Foto: Milan Malíček, Právo

Tisková konference vedení ANO a Andreje Babiše

Článek

„Není možné ani na minutu akceptovat nový rozpočet vlády na příští rok, který převádí 65 miliard – nebo 51 miliard, podle toho, jestli to srovnáváme s minulým rokem, nebo s reálnou částkou, kterou zaplatí spotřebitelé a firmy na bázi regulované složky energie,“ uvedl v pondělí na tiskové konferenci místopředseda Sněmovny Karel Havlíček (ANO).

„Je to nekonečný švindl a zatíží tím domácnosti a firmy. Třeba padneme ve Sněmovně, ale uděláme tam takové peklo po dlouhé době, aby nebylo možné, že by 51 miliard dopadlo na domácnosti a firmy,“ dodal.

Podobně mluvil i jeho šéf Babiš. „Teď svedeme souboj o druhé čtení rozpočtu, kde načteme naše pozměňovací návrhy, abychom zamezili dalšímu ožebračování všech a ničení i našeho průmyslu, zaměstnavatelů a živnostníků. Budeme za to krvácet,“ zdůraznil.

Elektřina příští rok nikomu výrazně nezdraží, tvrdí Stanjura

Ekonomika

Podle šéfky poslaneckého klubu ANO Aleny Schillerové poslance debata nad pozměňovacími návrhy ještě čeká.

Špičky ANO tak reagovaly na to, že od příštího roku by podle rozhodnutí vlády měly domácnosti a firmy opět platit poplatky za obnovitelné zdroje energie jako před loňským říjnem. Letos je plně hradil stát. To ale podle kabinetu v době příznivějších cen energií už není nutné.

Že by ceny energií kvůli tomu mohly narůst, připouští i členové vlády. „Je možný mírný nárůst cen. Bude to maximálně do deseti procent, já ale věřím, že bude mírnější,“ uvedl například v minulosti ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN). Premiér Petr Fiala (ODS) mluvil o zvýšení maximálně o „stovky korun“.

Podle Schillerové je prostor v rozpočtu, kde by vláda měla vzít peníze na to, aby se ceny energií nemusely zvedat. „A to ve vládní rozpočtové rezervě, ve státním dluhu, ale budeme se bavit i o obraně. Jestliže nemáme na základní priority státu, těžko si můžeme dovolit dávat 40 miliard meziročně navíc do obrany,“ řekla v pondělí.

Zároveň uvedla, že v pátek poslanci hnutí navíc sesbírají podpisy k tomu, aby svolali mimořádnou schůzi. Ta má řešit právě „bezprecedentní zvýšení cen energií“.

„Nejvíc nám vadí, že vláda převádí na obnovitelných zdrojích více, než tomu bylo před krizí. Hodí do toho průmyslové firmy. U firem to bude znamenat nárůst u regulované složky energie od desítek procent až po odhadem 250 až 300 procent,“ dodal Havlíček.

„Zásadní“ zpřísnění azylového zákona

Zástupci hnutí ANO v pondělí na programové konferenci mluvili o svých prioritách. Babiš například avizoval, že chtějí přijít s návrhem na zásadní zpřísnění azylového zákona. „Abychom přesně věděli, kdo žije v České republice bez povolení,“ uvedl. Zároveň podle něj musí být dostatečný počet policistů v ulicích.

Podle Havlíčka hnutí plánuje měnit svůj program. Chce například vytvořit základ pro bezemisní energetiku na jádru a obnovitelných zdrojích a pro stavbu celkem čtyř jaderných bloků a malých modulárních reaktorů. Také plánuje do svých priorit zařadit bezpečnost.

Schillerová uvedla, že hnutí nabízí pět pilířů, na nichž by bylo možné postavit konsolidaci veřejných financí po vládě Petra Fialy (ODS).

Zástupci ANO mluvili i o eurovolbách, které budou příští rok na jaře. Jejich lídryní by měla být podle Babiše místopředsedkyně Sněmovny a bývalá ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová. Budou prosazovat například to, aby Česká republika nepřišla o právo veta.

Věnujte koupené traktory darem, vyzvali středočeští zastupitelé ANO kvůli střetu zájmů Babiše

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám