Hlavní obsah

Poslanci řešili bezpečnost na Univerzitě Karlově. Sami budou mít cvičení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velkou překážkou pro vytvoření bezpečných zón, kam by se v krizové situaci mohli lidé ukrýt, bývají přísné protipožární předpisy. Sněmovní bezpečnostní výbor, který řešil ochranu měkkých cílů, jako jsou školy, nemocnice či nákupní centra, o tom ve čtvrtek informoval bezpečnostní poradce Univerzity Karlovy Zdeněk Kalvach.

Foto: Milan Malíček, novinky.cz

Černý den České republiky, střelba na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy 21. prosince 2023

Článek

Kalvach také opět odmítl zavádění bezpečnostních rámů a rentgenů, zdůraznil nutnost školení a výcviku. Téma ochrany lidí před agresory nabylo na důležitosti po událostech z loňského 21. prosince, kdy vrah David K. zanechal po střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy čtrnáct obětí.

Martin Plíšek, vedoucí kanceláře Poslanecké sněmovny, pak uvedl, že se v létě ve Sněmovně uskuteční taktické cvičení, kterého se budou, na rozdíl od všech předchozích, účastnit i poslanci.

Kalvach nejprve popsal bezpečnostní koncepci, jejíž vypracování mu Univerzita Karlova zadala v roce 2020. „Měl jsem vyhodnotit, jaký je stav školy z hlediska ochrany proti násilným incidentům. Z celkového počtu zhruba sto devadesáti objektů, které univerzita spravuje, jsme vybrali asi osmdesát, kde mělo smysl udělat hlubší analýzu jejich ohroženosti,“ řekl Kalvach.

Policie zasahovala v budovách Univerzity Hradec Králové, nic nenašla

Krimi

Prohlídek se osobně účastnil, vzhledem k počtu mu ale trvala analýza delší dobu, skončila v roce 2023 a poté s ní Kalvach seznamoval jednotlivé fakulty. Než se stačil sejít s vedením filozofické fakulty, došlo k prosincové tragédii.

„U objektů typu univerzity nejsme schopni v drtivé většině případů vytvořit bariéru u vstupu. Je potřeba zmírnit dopad útoku, když k němu dojde, zásadní je okamžitá reakce a varování, že se něco děje,“ popsal expert.

Rektoři váhají, zda musí vpustit člověka se zbraní

Domácí

Na Univerzitě Karlově se proto zavádí krizový informační systém, který bude předem připravenou zprávou varovat učitele a studenty. Zásadní je školení, do kterého by se mělo zapojit nejen vedení školy, ale i studenti.

Prosincová událost přinesla do jeho koncepce nový požadavek, kterým jsou úkryty, místnosti, kde se lidé v případě útoku mohou bezpečně schovat. „Procházíme budovy a hledáme příležitosti a slabiny. Protipožární předpisy jsou u nás ovšem mimořádně striktní,“ popsal Kalvach. Kvůli nim například nepřipadá v úvahu závora, která by znemožnila střelci vstup dovnitř.

Vysoké školy posilují bezpečnost. Slíbené peníze ale nestačí, upozorňují

Domácí

Poslanci musí být připravení

Na výboru promluvili také odborníci, kteří mají na starost bezpečnost Poslanecké sněmovny, Senátu nebo prezidentské kanceláře. „Nás hlídá ochranná služba Policie České republiky, bariéry u vchodu máme. Rizika, která jsou uvnitř, ale u nás samozřejmě také existují. Potřebujeme připravenější zaměstnance, poslance a asistenty. Jsme dohodnutí na školení v rámci policie,“ popsala Kateřina Bartošová, ředitelka bezpečnostního odboru kanceláře Poslanecké sněmovny.

Vedoucí kanceláře Martin Plíšek pak zmínil cvičení, které se ve sněmovně uskuteční v létě. „Zúčastní se i poslanci. Částečně je to i reakce na události na filozofické fakultě,“ uvedl Plíšek. Loni v srpnu proběhlo taktické cvičení, kde se testovala součinnost policie, hasičů a zdravotníků, stejně jako dostupné únikové trasy.

Automat už policii hlásí, když někdo rychle nakoupí větší množství zbraní

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám