Hlavní obsah

Vysoké školy posilují bezpečnost. Slíbené peníze ale nestačí, upozorňují

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vstup do budovy na čipovou kartu nebo varovné zprávy, které v náhlé krizi dostanou všichni, jichž se hrozba týká. Vysoké školy v reakci na loňskou tragédii na filozofické fakultě posilují bezpečnostní opatření. Ministerstvo školství jim na ně slíbilo 200 milionů korun z evropských fondů, představa škol je však trochu jiná.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Filozofická fakulta UK

Článek

Rektorům vadí, že peníze jsou naplánované na tři roky, navíc mnohde zatím chybějí v rozpočtu položky na bezpečnostní experty.

„Rozložení financí je problém,“ uvedl Zdeněk Horák, rektor Vysoké školy polytechnické v Jihlavě a místopředseda České konference rektorů. Souhlasí s ním i předsedkyně konference a rektorka Univerzity Karlovy Milena Králíčková. „Náš hrubý odhad byl dvě stě milionů, ale ročně,“ vyčíslila.

„Naše potřeby ta částka pokrývá jen částečně, snažíme se hledat i další zdroje, například grantové prostředky,“ uvedl Egon Havrlant, mluvčí Univerzity Palackého v Olomouci. Jako jeden z nákladů zmínil bezpečnostní školení zaměstnanců externím školitelem, u nějž škola naplánovala zatím deset termínů.

Útok nožem na německém gymnáziu: Nejméně čtyři zranění, žáci se zabarikádovali ve třídách

Evropa

Na Univerzitě Karlově zkoumají mimo jiné slabá místa z hlediska bezpečnosti. „Jdeme místnost po místnosti a hledáme, například zpevňujeme dveře,“ popsal bezpečnostní poradce univerzity Zdeněk Kalvach. „Zavádíme také systém varování, který by mohl být hotový v dubnu. Někde by bylo vhodné doplnit vnitřní rozhlas,“ dodal.

Systém varovných zpráv zavádí i Masarykova univerzita v Brně. „Jsme ve fázi testů, během dnů, maximálně jednotek týdnů začne fungovat. Zatím máme kontakt zhruba na třetinu studentů, kterým se zpráva může odeslat. Může se to zdát málo, ale teprve v pondělí začal semestr,“ uvedl mluvčí univerzity Radim Sajbot.

Policistům také v Brně předali dokumenty, které v případě zásahu poslouží k okamžitému přehledu o vstupech a únikových východech. Na Univerzitě Karlově ani Masarykově univerzitě nebudou zavádět bezpečnostní rámy. Považují je za nákladné a neefektivní.

Česko a Slovensko budou spolupracovat na opatřeních k bezpečnosti škol

Věda a školy

Potřebují odborníky

Zmíněná Vysoká škola polytechnická v Jihlavě zavedla vstup do budov na čipové karty. „Jednorázové investice bychom zvládli zaplatit. Největším problémem jsou náklady na nově vzniklé pozice, na lidi, kteří se bezpečnosti budou dlouhodobě věnovat,“ uvedl rektor Horák.

„Máme člověka, který má na starost bezpečnost, předpisy a spolupráci s policií. Chceme dalšího zaměstnance, člověka praxe, který by měl zkušenosti s extrémními situacemi,“ uvedl mluvčí Masarykovy univerzity.

Zatím v Brně financují bezpečnost z vlastních prostředků a nechtějí být závislí na nejistotě financí z jiných zdrojů.

„Větší fakulty by určitě měly přijmout odborníky na bezpečnost. Zvažujeme také možnost, že by vznikla bezpečnostní centrála, kterou by samozřejmě musel někdo obsluhovat,“ uvedl Zdeněk Kalvach z Univerzity Karlovy.

Rektorka Králíčková upozornila, že evropské peníze jsou určené na investice. „Věci, které potřebujeme pro bezpečnost, nejsou jen investičního charakteru,“ přiblížila. Neinvestiční jsou podle ní právě náklady na bezpečnostní odborníky, jde přitom o dlouhodobý výdaj.

Studenti se vrátili na pražskou fakultu s nadšením

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám