Hlavní obsah

Automat už policii hlásí, když někdo rychle nakoupí větší množství zbraní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od poloviny února má policie okamžitě informace o nákupech většího množství zbraní během krátké doby. Upozorňuje na ně program, který začal vznikat v lednu a zatím je spuštěný ve zkušebním provozu. Jeho nutnost vyvstala po loňské prosincové tragédii na pražské Filozofické fakultě Univerzity Karlovy, kde David K. zastřelil čtrnáct lidí.

Foto: Policie ČR

Zbraně nalezené při policejní domovní prohlídce, ilustrační foto

Článek

Osm zbraní včetně dvou dlouhých, tlumiče a náboje si vrah pořídil legálně během pouhých několika týdnů. Na ochozu byl vyfocen se samonabíjecí puškou AR-15, z náznaků ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) vyplývá, že uvnitř budovy vraždil krátkými zbraněmi. „Dlouhá zbraň není k této události přiléhavá,“ uvedl ministr na středečním jednání senátního Výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost.

Policie musela ke každé zbrani vydat nákupní povolení, všechny transakce také prodejci vkládají do zbraňového centrálního registru. Automat má k těmto údajům přístup, a je tedy šance, že tak rychlý a rozsáhlý nákup neprojde bez povšimnutí.

Nový zákon o zbraních prošel Senátem, zkritizovala ho Kordová Marvanová i Láska

Domácí

„Tento nástroj už je hotový a policie s ním pracuje. Po třech měsících od spuštění test vyhodnotíme a přejdeme se do ostrého provozu. Pokud se bude něco měnit, tak pouze nastavení parametrů, podle kterých systém určuje nestandardní nákupy zbraní a střeliva,“ přiblížil Milan Prchal, ředitel služby pro zbraně a bezpečnostní materiál Policejního prezidia.

Program je podle něj nastaven na nákupy většího počtu zbraní konkrétního druhu a ráže, to samé platí o střelivu. „Přesná kritéria si nechám pro sebe, stejně jako informaci o tom, komu data z programu chodí a kdo je vyhodnocuje. Je to v rámci policie a ta s nimi dál pracuje,“ dodal ředitel.

Rektoři váhají, zda musí vpustit člověka se zbraní

Domácí

Volají i obchodníci

Podezřelé nákupy mohou nahlašovat i sami prodejci zbraní na speciálním telefonním čísle, v centrálním registru zbraní je na to upozorňuje takzvaná červená dlaždice. V tomto případě ovšem nejde o množství zbraní, ale samotné chování zákazníka. Policie prodejce žádá, aby upozornili například na nenávistné výroky, agresivní komunikaci, mimořádnou zmatenost, apatii nebo známky tíživého stresu. Nahlásit by měli i jednání, které může být způsobeno psychickou poruchou nebo drogovou závislostí.

„Obchodníci červenou dlaždici využívají, už jsme od nich několik podnětů obdrželi. Mám od nich potvrzeno, že sami dokážou poznat, když se zákazník svým chováním vymyká,“ popsal Prchal.

Ve středu Senát schválil nový zbraňový zákon, který z této možnosti nahlašovat podezřelé transakce učiní od 1. ledna roku 2026 povinnost.

Rektoři: Peníze přislíbené ministerstvem školství na bezpečnostní opatření nestačí

Věda a školy

Nadcházející středu pak bude pracovní skupina složená z vládních i opozičních poslanců jednat o novele stávajícího zbraňového zákona, ta by tuto povinnost uložila prodejcům dříve, v ideálním případě už od letošního července.

Proti se vyslovil například poslanec hnutí ANO a člen zmíněné pracovní skupiny Pavel Růžička, který sám vlastní licenci na prodej zbraní. „Co to znamená podezřelý? To se přece nedá měřit,“ uvedl. Osud novely je tak nejistý, naopak zmíněný nový zbraňový zákon už čeká „jen“ na podpis prezidenta.

Platit bude až za dva roky, protože předtím musí dojít k propojení zbraňových a lékařských registrů. Doktoři nově uvidí přímo ve svém elektronickém systému, zda je pacient držitelem zbrojního oprávnění, a budou muset oznámit policii, pokud se u pacienta objeví nemoc nebo stav, kvůli kterým by neměl se zbraněmi zacházet.

Mladík s nabitou pistolí přišel na den otevřených dveří brněnské pedagogické fakulty

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám