Hlavní obsah

Sněmovna schválila státní rozpočet na příští rok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Poslanci ve středu finálně schválili státní rozpočet na příští rok. Ten počítá se schodkem 252 miliard korun. „Zákon roku“ nyní dostane k podpisu prezident Petr Pavel.

Živě: Jednání Poslanecké sněmovny 29. 11.Video: psp.cz

 
Článek

Pro návrh rozpočtu hlasovalo 98 koaličních poslanců z 181 přihlášených. Pro byl i nezařazený Ivo Vondrák (dříve ANO).

Poslanci schválili 13 přesunů uvnitř rozpočtu v celkovém objemu 2,7 miliardy korun. Přidali například 1,1 miliardy na podporu vodního hospodářství.

Zástupci opozičních ANO a SPD neprosadili žádný ze svých pozměňovacích návrhů na přesuny peněz. „Nedali jste si říct vůbec v ničem,“ rozčilovala se šéfka poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová.

„Největším poraženým dnešního dne jsou čeští občané a firmy. Česká republika si bude muset počkat na lepší vládu,“ kritizoval i šéf poslanců SPD Radim Fiala.

„Vláda konsoliduje veřejné finance. Rapidně jsme přibrzdili tempo zadlužování a vracíme nás do období a časů odpovědné rozpočtové politiky,“ zopakoval ve středu několikrát ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS).

Vláda by měla okamžitě odstoupit, přisadil si Babiš

Domácí

Fiala: Neexistuje ideální řešení

„V otázce rozpočtu neexistuje žádné ideální řešení, je to výsledek hledání kompromisů. Jsem přesvědčen, že takové řešení, navzdory všem výzvám, jsme našli. Je to ten nejlepší návrh, jakého můžeme v současnosti dosáhnout. Bojujeme s rekordním zadlužením, extrémně vysokými náklady na obsluhu státního dluhu. Jsme na cestě k vyrovnanému hospodaření,“ obhajoval obsáhle rozpočet na plénu i premiér Petr Fiala (ODS).

Kromě obsáhlého výčtu úspěchů své vlády Fiala připomněl, že kabinet si vytkl za cíl zlepšit stav veřejných financí. Poznamenal, že jen na obsluhu dluhu jde ročně z rozpočtu 95 miliard korun.

„Celkové výdaje státu poprvé od roku 2016 klesnou,“ řekl premiér. „Likvidujeme vysoké schodky, které nám zanechala vláda Andreje Babiše. Dosáhnout těchto čísel a pozitivního trendu nebylo snadné,“ dodal.

Na jeho slova reagoval bývalý předseda vlády a šéf opozičního ANO Babiš. „Pokud jste se dívali na projev pana premiéra, tak jsme s hrůzou zjistili, že on nežije v České republice,“ uvedl a zkritizoval celkové počínání vlády. „Totálně ničíte naši zemi,“ řekl se.

„Tahle vláda je úplně šílená. Mluvíte o nějaké sociální citlivosti, vždyť vy ani nevíte, co to je,“ rozohnil se u pultíku šéf ANO.

K závěrečnému hlasování se poslanci dostali až ve večerních hodinách. Na návrh předsedy poslaneckého klubu ODS Marka Bendy si odhlasovali, že mohou jednat i hlasovat po 21. hodině, tedy do půlnoci.

Rozpočet na příští rok má mít schodek 252 miliard korun. Poslanci to schválili v úvodním kole spolu se základními ukazateli, tedy zejména výší příjmů a výdajů.

Plánované příjmy se proti letošku zvýší o 12 miliard na 1,94 bilionu korun. Výdaje mají naopak klesnout o 31 miliard na 2,19 bilionu korun. Tyto parametry už není možné měnit.

Rozpočet pro školství je jenom hra s čísly. Vláda dokazuje, že vzdělávání nemá jako prioritu

Chuťovky

Poslanci načetli zhruba 120 pozměňovacích návrhů, přičemž drtivá většina je od opozičních zákonodárců. Koaliční poslanci navrhli něco přes deset změn, jde spíše o menší částky. Na některých z těchto změn je v pětikoalici shoda, naopak lze očekávat, že pozměňovací návrhy opozice vládní pětikoalice nepodpoří.

„Jako obvykle něco jiného říkají a něco jiného dělají. Slyšel jsem vyjádření, že schodek je příliš vysoký, pak ale přinesou desítky návrhů, které jen zvyšují výdaje. Jsou tam nezodpovědné návrhy. Kdyby prošel jeden nebo dva z nich, tak ostatní jsou nehlasovatelné, protože sahají do rozpočtové rezervy,“ uvedl k opozičním návrhům Stanjura.

Ten již ve druhém čtení upozornil, že ve vládní rozpočtové rezervě je 12 miliard, a pokud z ní poslanci budou chtít na své návrhy brát peníze, tak v ní musí zůstat podle zákona minimálně 6,6 miliardy korun.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Premiér Petr Fiala (ODS) a ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) na schůzi Sněmovny

Schillerová: Není to rozpočet sebevědomé země

Opoziční ANO a SPD návrh rozpočtu na příští rok kritizovaly.

Ve středu při závěrečném čtení předsedkyně poslaneckého klubu ANO a exministryně financí Alena Schillerová rozpočet označila za „nejhorší nekrizový rozpočet v novodobých dějinách naší země“.

„Není to rozpočet sebevědomé a vzkvétající země. Je to děravá účetní bilance ostrova sebevrahů, který řídí od reality odtržení šamani přesvědčení o své vyvolenosti porazit neexistujícího démona státního bankrotu. A to za jakoukoliv cenu,“ řekla.

Stejné formulace ve středu prezentovala také na sociálních sítích.

„Kdybych měla osobně objet všechna náměstí, dát to na všechny své sociální sítě, nacvičit charleston, tak lidé v Česku se surovou pravdu o nepodařeném rozpočtu dozvědí. Je to rozpočet, který zvedá provozní výdaje o 3,5 miliardy korun, snižuje prorůstové investice o 18 miliard a nejvíce je snižuje tam, kde jsou nejpotřebnější. Na výdajové straně nezahrnuje mimorozpočtovou půjčku, bez které by byl deficit ve výši 270 namísto 252 miliard korun. Skutečnými prioritami je zbrojení a byrokracie,“ podotkla mimo jiné na plénu.

Návrh rozpočtu na rok 2024 nepodpořilo ani opoziční SPD. „Je to další zákon pětikoalice, který ve všech rovinách silně poškodí Českou republiku, občany i firmy,“ řekl ve středu šéf SPD Tomio Okamura.

Více peněz chtěla opozice primárně na školství a zdravotnictví, které podle nich vláda zanedbává, případně obraz vylepšuje „účetními triky“. „Návrh rozpočtu pro školství je podhodnocený, chybí tam minimálně šest miliard. Vláda chce ještě šetřit, ale už není kde brát,“ kritizovala při druhém čtení poslankyně a stínová ministryně školství z hnutí ANO Jana Berkovcová.

Podle ní chybějí peníze hlavně pro nepedagogické pracovníky. Berkovcová navrhuje do školství přidat 6,8 miliardy, z části z rozpočtu ministerstva obrany, většinově pak z rozpočtové rezervy.

Stanjura k tomu ve středu – i s ohledem na pondělní stávku odborů – řekl, že výdaje na školství i zdravotnictví příští rok porostou.

Výdaje na vzdělávání a školství budou 269 miliard, což je meziročně nárůst o čtyři miliardy. Je to celkově 12 procent všech výdajů rozpočtu oproti 11,5 procenta v letošním roce. Výdaje na zdravotnictví budou 165,1 miliardy, proti 160 miliardám v letošním roce, řekl Stanjura.

Vláda schválila rozpočet na příští rok, nejvíc si polepší obrana

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám