Hlavní obsah

Polské volby rozhádaly ODS

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výsledky polských voleb, po kterých zřejmě liberální opozice vyšachuje dosud vládnoucí konzervativní Právo a spravedlnost, rozhádaly i špičky ODS. O to se postaral tweet předsedy Senátu a místopředsedy ODS Miloše Vystrčila, který podpořil rodící se koalici, a to i přes to, že jsou v ní zastoupeny levicové strany.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jan Zahradil (vlevo) a Alexandr Vondra na společném snímku z roku 2019

Článek

„Výsledky voleb do polského sejmu dávají silnou naději Občanské platformě, Třetí cestě a Levici vládnout v koalici (celkem 53,32 %). V polském Senátu budou mít tyto strany celkem 58 senátorů ze 100. Tedy většina v obou komorách pro opozici! Pro mě je to povzbuzující výsledek,“ napsal Vystrčil, který ovšem narazil u stranických kolegů.

Veřejně jej zkritizoval místopředseda ODS a europoslanec Alexandr Vondra, který má ambice vést samostatnou kandidátku ODS do europarlamentu na jaře příštího roku.

„Můj stranický kolega Miloš Vystrčil výsledek uvítal jako ‚povzbuzující‘. Jistě, Polsko je našim klíčovým partnerem, budeme s Poláky dál spolupracovat. Ale jinak žádné ‚povzbuzení‘ nevidím. Jen výrazný posun doleva. Budeme rádi, když se Polsko vyhne chaosu á la Matovičovo Slovensko. Také nesourodá parta,“ napsal na sociální sítě Vondra.

KOMENTÁŘ: Po bitvě dvou cest zvítězila v Polsku ta Třetí – Veronika Pehe

Komentáře

Vondra připomněl, že Právo a spravedlnost je partnerská strana ODS (v europarlamentu je pojí společná frakce Evropských konzerativců a reformistů), a ocenil její volební výsledek bezmála 36 procent po osmi letech vládnutí.

Rodící se volební koalici přirovnal k tomu, jako by dnešní vládní strany sestavovaly většinu i se Zelenými a komunisty.

„PiS skončila s přehledem první, ale nemá partnera, aby utvořila vládní většinu. Tu dá dohromady opozice tvořená nesourodým, širokým společenstvím – od liberální Občanské platformy (PO), přes lidovce, různé nové ,třetí cesty‘, až po postkomunistickou levici,“ glosoval Vondra.

„Zkusme si to představit u nás – od Markéty a Vítka přes Piráty až po Michala (Berga, Zelení) a Kateřinu (Konečnou, KSČM),“ dodal Vondra.

Také místopředseda ODS a ministr dopravy Martin Kupka byl k Vystrčilově tweetu zdrženlivý.

„Některá politika, kterou PiS dělá, třeba v oblasti interrupcí, mi blízká není a spadá do specifického kulturního vzorce Polska. Ale rozhodně není na místě kopat do PiS. Nevím, z čeho vychází Miloš Vystrčil, ale je evidentní, že PiS zemi řídila dobře. Především je to vidět na ekonomických ukazatelích,“ řekl Kupka Novinkám.

„To jsi přehnal, Miloši“

Do Vystrčila si rýpl i europoslanec za ODS Jan Zahradil, který v létě odstoupil z předsedy europoslaneckého klubu a přestal tak být členem grémia.

„Předseda Senátu z ODS se raduje nad porážkou naší oficiální partnerské strany z ECR. Bez komentáře,“ napsal Zahradil, který příští rok už nebude euromandát obhajovat.

A pomyslný políček předseda Senátu obdržel i od bývalého premiéra a předsedy ODS Mirka Topolánka, který je dnes aktivním glosátorem politického dění na sociální síti X.

„Můžeš mít výhrady k některým krokům PiS, můžeš si dokonce myslet to, co ve svém tweetu tak hrdě deklaruješ, ale jako špičkový politik ODS jsi tohle fakt přehnal, Miloši. Topka má svou Markétu, ODS má svého Miloše. Blahopřeji české pravici,“ nebral si servítky Topolánek.

Kaczyńského PiS volby vyhrálo a zároveň prohrálo

Volby

Reklama

Výběr článků

Načítám