Hlavní obsah

Pojištění cizinců mimo Unii dělí vládní poslance a senátory

Koalicí otřásá novela zákona o pobytu cizinců, především ustanovení o zdravotním pojištění cizinců ze třetích zemí mimo EU. Novela, která fakticky ruší monopol Pojišťovny VZP na pojišťování cizinců, prošla prvním čtením. Sněmovní zdravotní výbor však odmítl senátní úpravu, a to i přesto, že jsou pod ní podepsáni koaliční senátoři.

Foto: Luděk Fiala, Novinky

Novinky.cz

Článek

Členové výboru, kde mají vládní strany většinu, mají obavy, že senátní verze by mohla v Česku opět zavádět zdravotní turistiku a nekalé praktiky některých soukromých pojišťoven.

Podle senátní úpravy by cizince ze třetích zemí mohly znovu pojišťovat všechny pojišťovny, včetně komerčních. „Senátní verze nás vrací k původnímu modelu, který způsoboval nedoplatky ve zdravotnických zařízeních a umožňoval vznik ruskojazyčných a vietnamskojazyčných mafií. Otvírá cestu pro soukromé pojišťovny, které budou hledat víc byznys než zdravotnictví,“ řekl Právu poslanec STAN Jan Kuchař.

Ten je autorem pozměňovacího návrhu, podle nějž by pojištění cizinců ze třetích zemí mohly poskytovat pouze dceřiné společnosti dnešních sedmi zdravotních pojišťoven. „V takovém případě by cizinci dostávali péči v reálné ceně, věděli by, kolik péče stojí. Nevidím jediný důvod, proč by měla být jiná cena pro zahraniční rezidenty než pro české občany,“ řekl Právu Kuchař.

Kdy žádat o změnu zdravotní pojišťovny

Finance

Pojišťování naoko

Pojištění cizinců z třetích zemí, kteří platí za pojištění v ČR zhruba půl miliardy ročně, je třaskavé téma už roky. Zdravotní pojištění je pro ně nutné k tomu, aby v ČR získali povolení k dlouhodobému pobytu.

V minulém volebním období vláda Andreje Babiše (ANO) prosadila, aby těmto cizincům mohla po dobu pěti let poskytovat pojištění jen Pojišťovna VZP. A to právě z toho důvodu, že do té doby si cizinci ze třetích zemí sjednávali zdravotní pojištění nutné k dlouhodobému pobytu u komerčních pojišťoven.

Docházelo k tomu, že některé komerční společnosti pojišťovaly jen naoko: sice od cizinců inkasovaly peníze, ale smlouvy se zdravotnickými zařízeními neměly, což se často ukázalo až u vyšetření v nemocnici.

Cizinci budou muset být zdravotně pojištěni jen u jedné společnosti

Domácí

Evropská unie nyní poukázala na to, že monopol jedné pojišťovny je v rozporu s evropským právem. Proto zákonodárci přijímají právní úpravu, která by tento problém vyřešila.

Poslanec Kuchař si myslí, že jeho pozměňovací návrh by se s výtkou EU vypořádal. S tím souhlasí i Tom Phillip (KDU-ČSL). „Názor některých právních skupin sice je, že monopol by se tím stoprocentně nepotlačil, podle mého názoru ale tento návrh dává smysl,“ řekl Právu Phillip.

„Cítím ale atmosféru v koalici, že senátní návrh projde,“ řekl. „Obávám se, že se dostaneme do stejné situace jako předtím. Slušné pojišťovny budou normálně pojišťovat, ale mohou se objevit subjekty, které budou pojišťovat jen naoko,“ uvedl Phillip.

„Budou jim vystavovat dokumenty, které je budou opravňovat k pobytu, ale bude to jen cár papíru. Těžko se tomu bude bránit. Hrozí i zdravotní turistika,“ dodal poslanec, který je předsedou správní rady VZP.

Nesmysl, tvrdí senátor za ODS

Naopak senátor za ODS Roman Kraus, který je jedním z navrhovatelů senátní verze, argumenty koaličních kolegů odmítá. „Na zdravotním výboru někteří poslanci přišli s naprosto nesmyslnými argumenty mimo realitu. Dceřiné společnosti pojišťoven zatím ani nejdou ze zákona založit. Navíc bychom sice zrušili monopol, ale nastavili oligopol,“ řekl Právu Kraus, který věří, že senátní verze Sněmovnou ve druhém i třetím čtení projde. Poslanci opozičního ANO a SPD chtěli zákon už v prvním čtení zamítnout.

Zákon o pobytu cizinců by se netýkal válečných uprchlíků z Ukrajiny, kteří jsou podle zákona o dočasné ochraně státními pojištěnci a peníze tak za ně pojišťovnám platí stát.

Dlouho čekáte na vyšetření? Obraťte se na pojišťovnu

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám