Hlavní obsah

Plaga: Zvažujeme konzultace žáků 9. tříd ve školách

Právo, Jiří Mach

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministr školství Robert Plaga (za ANO) zatím stále předpokládá, že se 25. května otevře jen první stupeň základních škol. V rozhovoru pro Právo ale nově řekl, že zvažuje připustit žáky devátých tříd ke konzultacím do škol.

Foto: Novinky

Rozhovor s ministrem školství Robertem Plagou.

Článek

Ze škol zaznívají otázky, proč se všude uvolňuje, ale školy zůstávají na tom stejném jako před týdnem. Tedy že se otevře pouze první stupeň až 25. května s různými omezeními. Premiér Babiš by rád otevřel i druhý stupeň. Jsou už ve hře nějaké změny?

Před týdnem jsme zveřejnili scénář k uvolňování opatření ve školství, na kterém jsme spolupracovali s epidemiology z ministerstva zdravotnictví v čele s Rastislavem Maďarem. Tento scénář je stále platný, jedinou změnou bylo to, že na vysoké školy mohou od tohoto pondělí docházet také ostatní ročníky studentů než jen závěrečné, stále však za dodržení přísných podmínek, tedy konzultace či zkoušky o maximálně pěti lidech.

Podle informací z vysokých škol jim toto uvolnění usnadní uzavření semestru. Pokud se situace bude nadále vyvíjet dobře, chtěl bych v jednání s ministerstvem zdravotnictví také otevřít otázku například konzultací pro 9. ročníky. Stále ale platí, že klíčový je pro nás názor epidemiologů.

Jsou už jasnější pravidla pro návrat do škol? Zatím je známo, že děti mají být po celou dobu ve skupinkách po 15, v lavicích po jednom, mají nosit roušky s výjimkou frontální výuky, pravidelně se mýt dezinfekcí, musí mít prohlášení o bezrizikovosti své i členů domácnosti apod.

Na přelomu dubna a května vydáme pro školy manuál, jak postupovat, na kterém spolupracujeme s ministerstvem zdravotnictví. S tím školy včas seznámíme, aby podle něj měli ředitelé možnost výuku zorganizovat.

Konec školního roku může středním školám způsobit problémy

Věda a školy

Když už se rozvolňuje, dovolí vláda třeba ještě druhý termín přijímaček na SŠ?

K vyhlášení jednoho termínu se přistoupilo na doporučení epidemiologů zejména za účelem snížení nutnosti hromadného přesunu celé skupiny uchazečů na střední školy uvedené v přihlášce na druhém místě v rámci celé ČR. Druhým závažným důvodem pro toto řešení je maximální zrychlení upraveného harmonogramu.

Jak by se měly školy vypořádat s placením kroužků? Předplacené jsou, ale polovina se neuskutečnila…

Je logické, že pokud se zaplacená aktivita neuskutečnila, musí škola rodičům tyto prostředky vykompenzovat. Ať už finančně, či náhradou kroužku v budoucnu. Pokud to byly kroužky u externího subjektu, pak záleží na podepsané smlouvě.

Závěr školního roku letos téměř bez propadlíků

Domácí

Hovořil jste nedávno o tom, že byste chtěl pořádat letní tábory. Kdo by je pořádal, jak by byly financovány, jak by měly vypadat a kdy by byly k mání? Červenec by mohl být pro tábory schůdný?

Zmínil jsem, že by se v průběhu druhé poloviny prázdnin mohly pro žáky uskutečnit vzdělávací kempy, samozřejmě vzhledem k aktuální epidemiologické situaci. Ty by mohly sloužit k relaxaci, ale také k zopakování či procvičování učiva. Kdo by je organizoval, o tom je zatím předčasné hovořit.

Reklama

Výběr článků

Načítám