Hlavní obsah

Piráty povede dál Bartoš. V předsednictvu ho doplní samé ženy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Post předsedy Pirátské strany v sobotu na celostátním fóru strany konaném v Brně na další dva roky obhájil Ivan Bartoš. Ve druhém kole volby obdržel 556 hlasů z celkově 874 odevzdaných, a porazil tak svou protikandidátku, europoslankyni Markétu Gregorovou, která dostala 300 hlasů. Bartoš pak bude ve vedení jediným mužem, protože posty čtyř místopředsedů obsadily samé ženy.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Ivan Bartoš

Článek

O předsedovi se rozhodlo až ve druhém kole. V tom prvním Bartoš obdržel 569 hlasů a Gregorová 455, hlasovalo celkem 820 členů, kterých mají Piráti zhruba 1200. Každý mohl dát v prvním kole dva hlasy, ve druhém jen jeden.

„Neberu to jako něco, co je automatické nebo garantované navždy. Nebo co funguje jen proto, že mám dredy a dobrou vyřídilku. Jsem rád, že jste mi dali důvěru vést stranu v následujícím období. Není to jen otázka nadcházejících voleb, ale také toho, jak bude naše mise úspěšná,“ řekl po svém znovuzvolení Bartoš, který stranu vede již 13 let.

Poděkoval zároveň za podporu a přislíbil, že vedení bude i nadále zohledňovat názory celé členské základny.

Bartoš: Koalice PirSTAN skončí spolu s touto vládou, zaplatili jsme za ni hodně

Domácí

Za hlasy poděkovala i poražená Gregorová. „Společně jsme zase jednou udělali před zraky celé České republiky reklamu na moderní vnitrostranickou diskusi. Energii, se kterou jsem kandidovala, tak budu v jakékoliv pozici investovat dál do strany, která pro mě tolik znamená. Česká republika potřebuje Piráty a my ji nezklameme,“ řekla po vyhlášení výsledku volby europoslankyně.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Oba kandidáti na předsedu Markéta Gregorová a Ivan Bartoš před druhým kolem volby předsedy strany

Bartoš šel do boje s tím, že chce nabídnout zkušenosti získané ve vládě a na ministerstvu pro místní rozvoj. Zároveň reprezentoval křídlo ve straně, které podporuje vládní angažmá Pirátů. „V médiích teď hodně rezonuje otázka, jestli 13 let ve vedení strany není příliš dlouho. Já si myslím, že není důležitá délka, ale co se za tu dobu podaří,“ řekl na úvod svého kandidátského projevu.

„Je pro mě důležitá motivace, ta mi, myslím, rozhodně nechybí, pracovitost, tah na branku, vztah k liberálním hodnotám a touha po svobodě. To jsou pirátské hodnoty a to, co nás spojuje. Předseda není ten, kdo někam vede svévolně stranu. Jsme demokratická strana, naše společná vůle je to, co nás spojuje, když se nedohodneme jako kolektiv, tak to za nás žádné předsednictvo neudělá,“ dodal.

„Čauky, mňauky“

Druhé křídlo zastupovala Gregorová, která patřila k těm, již byli proti vstupu Pirátů do vládní koalice. Gregorová získala dvě nominace. Celostátnímu fóru chtěla nabídnout reformu fungování strany i jiný úhel pohledu.

„Dostala jsem otázku, zda máme dvě křídla. Inu, kdo má dvě křídla, může létat. Každý má jinou představu, ale důležité je, že se všichni shodneme, že chceme Piráty silnější. Nehodlám stranickou diskusi válcovat. Nekoná se tu žádná růžová revoluce, i když víc růžové by možná prospělo. Chci použít obě naše křídla ke vzletu, protože s jedním se ani nezvedneme,“ prohlásila Gregorová v uvolněnějším kandidátském projevu zakončeném pozdravem „čauky, mňauky“.

Oba kandidáti na předsedu pak po pronesení projevů začali čelit otázkám fóra a na závěr si Bartoš s Gregorovou položili taktéž dotazy navzájem. I druhému kolu pak předcházel další prostor pro dotazy.

Pirát Peksa: Vláda není „tím pánem“ řízena dobře. Měli bychom být asertivnější

Domácí

„Strach není dobré východisko pro úspěch“

Bartoš dostal ze sálu i dotaz na téma, zda by měli Piráti usilovat o to být ve vládě, což je často skloňované téma.

„Spoustu věcí ve vládě prosadíme a spoustu zastavíme. Myslím si, že tím, jak se nám teď daří, se ukazuje, že důležité je dělat věci, aby se staly, spíše než se primárně soustředit na to, aby se některé věci nestaly. Soustřeďme se na to, co můžeme urvat a dokázat, protože strach je špatný rádce. Od voleb posloucháme, že Babiš bude prezidentem. Není. Od té doby, co prohrál, se říká: ‚Nedělejte to takhle, vrátí se Babiš.‘ A já i na vládě říkám: Dělejme to, sakra, tak, jak je správné, ono to pak dopadne a on se nevrátí. Protože být vedeni strachem, že něco nedopadne, není dobré východisko pro úspěch.“

Kromě nejvyššího postu ve straně se v Brně zvolili také zbytek republikového předsednictva, které provede stranu v letošním roce nadcházejícími evropskými, senátními i krajskými volbami, v roce 2025 pak i těmi sněmovními.

Bartoš obklopen ženami

Bartoš bude jako muž ve vedení strany osamocen, spolustraníci mu do něj totiž navolili samé ženy. První místopředsedkyní strany byla zvolena poslankyně Klára Kocmanová. Se silným mandátem poslali hlasující do vedení Pirátů také Gregorovou, která v sobotu nevyhrála boj o předsednické křeslo. Zbylé dvě místopředsednické funkce obsadily Jana Holomčík Leitnerová a Dominika Poživilová Michailidu.

Před začátkem sjezdu bylo na pozice místopředsedů 13 kandidátů. Překvapením byl neúspěch europoslance a jedničky kandidátky do eurovoleb Marcela Kolaji, který se třinácti regionálními nominacemi platil za favorita.

Znovuzvolený Bartoš: Na stáří chci mít knihkupectví ve svobodné zemi. Dokud budu moct, za tu ideu se servu

Domácí

„Myslím si, že širší rozkročení je pro stranu přínosem,“ komentoval Bartoš nové složení předsednictva, které podle něj dříve bývalo spíše „sněmovno-centrické“.

Součástí sobotního programu je také bilancování pirátské práce v parlamentu, Evropském parlamentu či krajích.

Nejsme si tak vzdálení, míní Fiala

V úvodu setkání s projevem vystoupil jako jeden z hostů premiér Petr Fiala (ODS).„Nespojují nás jen společní soupeři nebo to, čemu chceme zabránit. Často se říká, že naše strany jsou v rámci koalice od sebe nejdál. Nicméně v minulých dvou letech jsme se se mnohokrát přesvědčili, že to je přílišné zjednodušení, a je to tak zjednodušené, až to není úplně pravdivé,“ řekl na sjezdu premiér.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Zleva ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš, premiér Petr Fiala (ODS) a ministr zahraničních věcí Jan Lipavský na zasedání celostátního fóra České pirátské strany

Podle Fialy je vládní tým obzvláště silný v tom, že se pětikoalice dokáže na řadě věcí domluvit a najít společný konsenzus. „Jistě se neshodneme na všem, ale navzájem se nepřetlačujeme a respektujeme se,“ dodal premiér, podle kterého byly uplynulé dva vládní roky složité a ani zbytek mandátu nebude jednoduchý.

„Ani v příštích měsících a letech to nebude vyhlídková plavba. Čeká nás mnoho práce, musíme dokončit, co jsme začali, a musíme to dokončit společně. Všechna data ukazují, že v nadcházejícím roce se zlepší celková ekonomická situace, vyhlídky, a tím se pravděpodobně zlepší i nálada ve společnosti,“ uzavřel Fiala.

Gregorová: Někteří Piráti nechtějí podporovat kult osobnosti Ivana Bartoše

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám