Hlavní obsah

Pirát Peksa: Vláda není „tím pánem“ řízena dobře. Měli bychom být asertivnější

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Piráti si v sobotu na celostátním fóru v Brně volí nové vedení, přičemž jde i o budoucí fungování strany ve vládě. Na místopředsedu kandiduje i europoslanec Mikuláš Peksa, který dlouhodobě patří ke kritikům vlády, což připomněl i ve svém projevu, v němž si rýpnul do premiéra Petra Fialy (ODS), jenž jako host na úvod sjezdu promluvil, i do celé vlády.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Europoslanec Mikuláš Peksa

Článek

Piráti by podle Peksy měli být asertivnější, protože jinak to pro ně v parlamentních volbách v roce 2025 „nedopadne dobře“.

„Jakkoli oceňuji přínos toho pána, který tu mluvil na začátku, tedy pana premiéra, tak bohužel konstatuji, že to je nejméně populární premiér v historii samostatné České republiky. Vláda, které se účastníme, bohužel není řízena úplně dobře,“ prohlásil ve svém kandidátském projevu Peksa, který dlouhodobě patří k nejviditelnějším pirátským kritikům vlády a vstupu Pirátů do kabinetu.

O post v republikovém předsednictvu by prý za jiných okolností neusiloval, nyní ho k tomu ale přiměla „mírně speciální situace, ve které se Pirátská strana a v širším smyslu i celé Česko nachází“.

Piráti by podle něj měli být sociálně-liberální alternativou ke konzervativnímu mainstreamu, který prezentují největší vládní strany. „Vidíme, že už selhává a nedokáže nabídnout další perspektivu, jak pokračovat dál s Českou republikou a Evropou jako celkem,“ míní Peksa.

Piráty povede dál Bartoš. V předsednictvu ho doplní samé ženy

Domácí

„Měli bychom ukázat, že dokážeme být kompetentní i v té ekonomické oblasti a opravovat chyby, které tam bohužel vznikají,“ řekl. Poukázal na nelichotivé průzkumy veřejného mínění a s odkazem na malou podporu vlády uvedl, že by Piráti měli být „daleko asertivnější“. V opačném případě to totiž podle něj v příštích parlamentních volbách v roce 2025, do kterých hodlají Piráti jít už sami, nikoliv stejně jako v minulosti v koalici s hnutím STAN, „nedopadne úplně dobře“.

Ze sobotního celostátního pirátského fóra vzejde nové vedení, které v příštích dvou letech provede stranu evropskými, komunálními, senátními i parlamentními volbami.

Post předsedy obhajuje současný šéf Ivan Bartoš, jenž má celkem dvanáct nominací z regionů. Proti němu se staví Peksova kolegyně z Evropského parlamentu Markéta Gregorová se dvěma nominacemi. Tento střet je zároveň i soubojem dvou pomyslných křídel ve straně – provládního, zastoupeného Bartošem, a spíše reformistického, které reprezentuje Gregorová.

Na místopředsedy kandiduje kromě Peksy dalších dvanáct uchazečů. Největší podporu má europoslanec a jednička kandidátky do eurovoleb Marcel Kolaja, který získal 13 nominací.

Gregorová: Někteří Piráti nechtějí podporovat kult osobnosti Ivana Bartoše

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám