Hlavní obsah

Znovuzvolený Bartoš: Na stáří chci mít knihkupectví ve svobodné zemi. Dokud budu moct, za tu ideu se servu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ivan Bartoš v sobotu na celostátním pirátském fóru v Brně obhájil post předsedy Pirátů, a povede je tak další dva roky. V rozhovoru pro Novinky pak připustil, že měl připravenou také řeč, kdyby v souboji prohrál s vyzyvatelkou, europoslankyní Markétou Gregorovou. Ačkoliv je ve vedení strany už 13 let a další dva roky jej čekají, energie prý má dost. „Chci mít na stáří knihkupectví ve svobodné zemi. Dokud tedy budu moci a členové budou chtít, tak se za tu ideu servu,“ tvrdí. Podle něj by měly nastat také změny ve vnitrostranickém fóru.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Staronový předseda Pirátů a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš na zasedání celostátního fóra České pirátské strany

Článek

Obhájil jste post předsedy strany, stalo se tak v druhém kole. V tom prvním ten rozdíl mezi vámi a Markétou Gregorovou nebyl ale tak velký, jak se možná očekávalo. Rozdíl byl zhruba sto hlasů. Překvapilo vás, kolik vaše protikandidátka dostala hlasů?

Volba je dvoukolová. Já si myslím, jak jsem to sledoval i jak Markétu znám, že spousta věcí, které prosazujeme, má hodně podobný základ. Lišíme se třeba v pozici nebo intenzitě toho, jakým způsobem mohou Piráti fungovat v koaliční vládě. To byl asi největší spor našich kandidatur.

Myslím si, že ukázaná platí, takže i to vládní angažmá ukazuje, co Piráti dokáží v rámci svých možností, když mají tu zodpovědnost. Strana vybrala spíše mou vizi, ale to beru tak, že vlastně nejsou poražení, protože jsme ti samí Piráti a Markéta je dvojka na kandidátce do Evropského parlamentu.

Jak vážný ten souboj tedy byl? Gregorová svůj proslov pojala poměrně uvolněně a po porážce vypadala, že vlastně ani poražená není. Nebylo to tak trochu jen divadlo?

Ne. Když jsem včera přijel, tak jsem si i připravil podklady, co bych říkal v případě, že by volba padla na Markétu. Myslím si, že demokracie, kde volí všichni členové strany on-line, reflektuje názor strany. Vy nevíte, proč se ten člověk v danou chvíli rozhodl dát svůj hlas tomu či onomu kandidátovi. A právě pak ta syntéza v republikovém předsednictvu nám pomáhá najít široký konsenzus, jak dál k cíli. I když si myslím, že ten už máme 14 let poměrně jasný.

Občas se někdo snaží vyvolat dojem, že se Piráti hledají. Já si vůbec nemyslím, že by tohle byl náš problém. Máme nějaký čas, se kterým nakládáme v životě, vůči práci, vůči třeba zvoleným pozicím, a my se musíme soustředit na to, abychom se, všichni členové strany, setkávali v jednom místě, v jednom čase a se stejným know-how. A to může být v tomto rychlém digitálním světě někdy vnímáno jako diskomfort; a byla to jedna z nejčastějších výhrad ke komunikaci dovnitř strany.

S tou komunikací souvisí i vaše pirátské fórum, které vám kvůli tamním diskusím dokáže kolikrát přivodit horké chvíle. Budete na tom něco chtít změnit, nebo nějak ten nástroj omezovat?

Ve straně máme lidi, kteří si vedou nějaké svoje malé války, a to fórum je prostor, kde se doslova můžou vyžít, i s vědomím, že to má potenciál stát se titulkem v médiích. Já vždycky hovořím o tom, že bychom měli být zodpovědní ke kolektivu lidí, se kterými pracujeme. Není umění pustit nějakou bombu do médií, nebo na pirátském fóru někoho obvinit a napadnout.

Pak to dopadá tak, že to členové musí vysvětlovat svému okolí, spousta lidí je v nějakých krajských koalicích a nemusí to dělat dobře ani jim; a často to postaví do diskomfortu i naše voliče, kteří jdou do hospody a poslouchají tam, že Piráti jsou úplně marní, a každá další věc, která proletí médii, byť je to nějaký drobný vnitrostranický konflikt, okamžitě nabíjí těmto kritikům. Myslím si, že na tom je potřeba pracovat.

Takže připouštíte nějaké změny?

Myslím si, že třeba nástroj členského podnětu by měl mít nějaký konsenzuálnější pravidla. Například než někdo něco napálí členským podnětem, tak se pokusí dosáhnout cíle jinou cestou. Jestli někoho někdo štve, že něco nevyjednal, provedl, tak normálně zvednu telefon a jdu se toho člověk zeptat, ne že sednu k fóru a začnu psát nějakou filipiku, kterou ještě okořením členským podnětem na odvolání.

Myslím si, že tam ještě musíme dospět, že tohle fakt není standard. Potřebujeme zasypat tu vnitrostranickou digitální propast, aby se všem chodilo dobře po rovině.

Gregorová: Někteří Piráti nechtějí podporovat kult osobnosti Ivana Bartoše

Domácí

Stranu vedete 13 let, teď to budou další dva roky. Nejste už unavený, máte Pirátům pořád co nabídnout?

Myslím, že to dokazuji každodenní prací. Je potřeba věci umět nakombinovat tak, abyste mohl dodávat to, co jste slíbil. Já tu energii mám. Šel jsem do toho s nějakým cílem a stále se vracím k tomu, že chci mít na stáří knihkupectví ve svobodné zemi. Dokud tedy budu moci a členové budou chtít, tak se za tu ideu servu na jakékoliv pozici, byť si myslím, že v polovině volebního období, kdy jsme úspěšnou vládní stranou, máme preference k dvanácti procentům, vysokou míru důvěryhodnosti, naše cesta byla správná.

Ukazujeme, jak politika funguje, co je možné vyjednat, a velmi přesně popisujeme i realitu toho, jak se snažíme těch výsledků dosáhnout. Každý den se hlavně učím a připadá mi, že je ještě tolik věcí, které musím pochopit a osvojit si, nejen třeba v oblasti jednotlivých politik. Je to první volební období Pirátů ve vládě a ta zkušenost je strašně zásadní. Ne že bychom si něco zkoušeli, ale zvenčí něco vypadá, že to je velmi jednoduché, a pak třeba narazíte na byrokratický šiml.

Není tajemstvím, že ve straně máte hlasy, že Piráti neměli jít do vlády, že byste měli vystoupit. Kritizoval to na sjezdu i europoslanec Mikuláš Peksa, podle nějž není vláda dobře řízena a měli byste být asertivnější. Budete v následujících dvou letech tvrdší vyjednavač?

Ono se vždycky říká, že potrefená husa se ozve, kdybych to bral na sebe, ale já si tedy nemyslím, že bychom do nějakých jednání vstupovali servilně nebo už se staženým praporem. Je to pět koaličních stran, je to o konsenzu, který jste schopný vyjednat. Byl bych rád, kdybychom se třeba mohli více opřít i v rámci koaliční spolupráce se STAN o sílu jejich třiatřiceti poslanců.

Dovedete si představit, že by Piráti odešli z vlády? Případně co by se muselo stát, abyste odešli?

Jsou věci, které jako jsou no-go. Vláda má nějaké programové prohlášení, podle kterého postupuje, a v něm například ukotvení manželství jako svazku muže a ženy v Ústavě není.

Jsou to takové věci, které jako by vybočily nebo by šly proti tomu, co jsme slibovali ve vládním prohlášení. Já bych to ale neviděl jako strategické a nemyslím si, že by Petr Fiala takto jednal. On si uvědomuje, že máme a zastupujeme fakt početnou skupinu voličů v této zemi. Není to o čtyřech hlasech Pirátů, ale nevím, proč by Petr Fiala jako šéf nejsilnější vládní strany dovolil něco, co by mělo rozvratný efekt vůči koalici.

V příštích dvou letech povedete stranu do čtyř voleb. Pro některé voliče může být vaše počínání, například to setrvávání ve vládě, nepochopitelné. Jak jim to chcete vysvětlovat, přimět je, aby vás znovu volili?

Vidím podporu zhruba dvanácti procent lidí a myslím si, že ti lidé vědí, co Piráti dělají, jaká je situace i jaké by to mohlo být, kdybychom do té politiky vstupovali silněji. Piráti rostou od voleb. Více hlasů znamená větší šanci prosadit priority.

Jsme docela jedineční naší politikou, takže pro liberálně-středového voliče, který myslí na budoucnost a není zakopaný někde ve středověku, jsme logická první volba. Myslím, že to dokazujeme i naší politikou, navzdory všem těm nálepkám, které na nás kdekdo lepí.

Piráty povede dál Bartoš. V předsednictvu ho doplní samé ženy

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám