Hlavní obsah

Piráti jdou proti vyšší dani na e-cigarety a zahřívaný tabák. Je to méně škodlivá volba, říkají

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Piráti jsou proti zvyšování daní na cigarety a zahřívací tabák, s čímž počítá vládní konsolidační balíček. Argumentují, že se jedná o „méně škodlivou volbu“, a bylo by to tak v rozporu s cílem snižovat zdravotní rizika a závislosti spojené s kouřením. S úpravou parametrů souhlasí i lidovci.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jakub Michałek.

Článek

„Alternativy ke klasickým cigaretám, jako jsou e-cigarety a zahřívaný tabák, představují méně škodlivou volbu a mohou pomoci lidem postupně přejít na méně rizikové způsoby užívání tabáku. Skokovým zvýšením daní na tyto produkty bychom se dostali do rozporu s cílem snižovat zdravotní rizika a závislosti spojené s kouřením,“ uvedli Piráti na Twitteru v době, kdy vláda na mimořádné schůzi řeší mimo jiné i konsolidační balíček.

Podle Pirátů by tak kuřáci zkoušející se zlozvykem bojovat byli nuceni hledat neověřené, a tedy potenciálně nebezpečné alternativy. „S návrhem nesouhlasíme a budeme navrhovat změnu,“ dodali.

Předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek k tomu Novinkám napsal, že změna bude ještě projednána v rámci koalice.

Předseda sněmovního rozpočtového výboru: O změnách v DPH ještě budeme debatovat

Ekonomika

„Předběžně se počítalo s technickou úpravou, aby nebylo levnější si nikotinové výrobky posílat poštou ze zahraničí, než si je koupit v obchodě,“ uvedl.

Daně z cigaret, tabáku na kouření a doutníků se mají podle návrhu příští rok zvýšit o deset procent, v následujících třech letech vždy o pět procent. Daň ze zahřívaného tabáku se bude zvyšovat o 15 procent ročně, nově se zdaní nikotinové sáčky a náplně do e-cigaret.

Změnu chtějí i lidovci

S úpravou parametrů souhlasí i lidovci. Podle poslance Michaela Kohajdy (KDU-ČSL) je ale problematika složitější.

„Současný návrh má technické nedostatky. Dosud jsme měli základ daně určen podle gramů tabáku ve výrobku, teď by to bylo dle váhy celkového výrobku. Právě tato změna by v kombinaci se zvýšením sazby daně mohla cenu e-cigaret a zahřívaného tabáku neúměrně zvednout. Nedává smysl, aby tyto alternativy tabákových výrobků stály téměř stejně peněz jako klasické cigarety,“ vysvětlil Novinkám.

Zároveň ale zdůraznil, že se nedomnívá, že e-cigarety a výrobky se zahřívaným tabákem jsou zdravou alternativou ke klasickým cigaretám. „Věcně jde tedy změna správnou cestou, jelikož zvyšuje spotřební daň na obdobu tradičních tabákových výrobků,“ podotkl Kohajda.

Ostatní strany vládní koalice se k návrhu zatím nevyjadřují. „Za TOP 09 platí, že návrhy nejdříve projednáme v rámci koalice. Proto nebudu jednotlivé návrhy nyní komentovat,“ napsal redakci předseda poslaneckého klubu TOP 09 Jan Jakob. „Je to ve fázi pracovních jednání,“ uvedl Jiří Havránek z ODS.

I proti zvýšení renty pro Klause a Zemana

Piráti připravili ke konsolidačnímu balíčku i pozměňovací návrh, kterým by se vypustil návrh na zvýšení renty bývalým českým prezidentům o milion korun ročně. Debata se podle Michálka musí vést o novele zákona o hazardních hrách, která zůstala součástí balíčku.

Nespravedlivé a neodůvodnitelné. Ministerstva kritizují navýšení renty pro Klause a Zemana

Domácí

„Ještě nebyla dosažena koaliční shoda. Podporujeme požadavek lidovců na to, aby se záležitost ještě projednala,“ řekl.

Další návrhy Pirátů se týkají přesunu minerálních a léčivých vod a také ženských hygienických potřeb do nižší daňové sazby. Ta má být nově nastavena na 12 procent, vyšší na 21.

V příštím roce by měla navrhovaná opatření v balíčku podle vlády zlepšit saldo státního rozpočtu o 97,7 miliardy korun. Společně za příští a přespříští rok má jít až o 150,7 miliardy. Předpokládá se, že vládní návrh dozná ještě ve Sněmovně změn, jak se na nich dohodne koalice.

Poslankyně se ve Sněmovně postavily před řečnícího Okamuru s vlajkou EU

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám