Hlavní obsah

Poslankyně se ve Sněmovně postavily před řečnícího Okamuru s vlajkou EU

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Celé úterní dopoledne se zástupci opozice střídali v kritice vládního konsolidačního balíčku a důchodových změn. Když k pultíku přistoupil šéf SPD Tomio Okamura, zahrnul do svého láteření i Evropskou unii (EU). To vyprovokovalo dvě koaliční poslankyně, které se před něj postavily s vlajkou EU.

Tomio OkamuraVideo: psp.cz, ČTK

 
Článek

„Včera jsme viděli průzkum, že více než polovina České republiky nemá důvěru v Evropskou unii. Sundejte proto, paní Pekarová Adamová, vlajku Evropské unie ze Sněmovny, kterou jste sem dala. Ta tady minulé volební období nebyla. Sundejte ji, přestaňte dělat tady z toho Evropskou unii,“ pustil se Okamura do šéfky Sněmovny a předsedkyně TOP 09 Markéty Pekarové Adamové.

Jeho výpady následně vyprovokovaly poslankyně Martinu Ochodnickou (TOP 09) a Marii Jílkovou (KDU-ČSL), aby před řečnickým pultíkem během jeho proslovu rozvinuly další vlajku EU.

„Poslankyně, jejichž jména neznám, tu vyvěsily vlajku Evropské unie. Tu znám, takže ji nemusíte vyvěšovat,“ reagoval šéf SPD. „Tohle si blejsknu,“ poznamenal a vytáhl mobilní telefon. „Budu si fotit tu vaši exhibici a to vaše divadýlko,“ poznamenal.

Když Okamuru zhruba po hodině u pultíku vystřídal místopředseda SPD Radim Fiala, vyzval obě poslankyně, aby s vlajkou EU neodcházely. „Já jsem také proti našemu členství v EU. Já to chci taky, abyste tady stály,“ prohlásil.

Na výzvu předsedající Sněmovny Věry Kovářové (STAN), aby poslankyně oslovoval jejím prostřednictvím a jmény, pak Fiala podobně jako předseda SPD uvedl, že je nezná a ani by si prý nebyl jistý, že jsou dámy poslankyně.

Poslanec TOP 09 ve Sněmovně rozčílil opozici: Vaše referáty nám pošlete mailem, ušetříme si čas

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám