Hlavní obsah

Piráti chtějí „svléknout soudce“ na internetu

Právo, Karolina Brodníčková

Veřejnost by měla mít možnost zjistit, jak který soudce rozhodl, s jakou rychlostí nebo zda s ním bylo vedeno kárné řízení, míní Piráti a připravují příslušnou změnu zákona. Ta by zavedla povinnost informace zveřejňovat na internetu. Resort spravedlnosti zatím chce spustit registr justičních činitelů se jmenným seznamem soudců a státních zástupců.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Paní ministryni Marii Benešové jsem ukazoval prototyp karty soudce, požádali jsme o připomínky ministerstvo spravedlnosti, šéfa Nejvyššího soudu, Unii soudců a jednoho okresního soudce. Chceme vytvořit návrh, kde budou vyladěny všechny námitky, aby měl vypovídající hodnotu,“ řekl Právu předseda klubu pirátů Jakub Michálek.

Hlavním smyslem návrhu je poskytnout veřejnosti informace, jak soudce v minulosti rozhodl. „Bylo by to zásadní posílení transparence a důvěry veřejnosti v soudnictví. Podobně, jako když si veřejnost může najít na internetu informace o politicích a jaké zákony předložili, tak podobně bychom chtěli, aby byla zveřejňována judikatura čili rozhodnutí soudců,“ podotkl Michálek.

Bylo by to zásadní posílení transparence a důvěry veřejnosti v soudnictví
Jakub Michálek

Tzv. karta soudce by obsahovala také případný seznam kárných provinění, za která byl soudce odsouzen kárným senátem, a rychlost, s jakou soudce pracuje.

„Aby bylo vidět, jak si soudce stojí oproti ostatním soudcům, kteří řeší ty samé případy,“ dodal Michálek. Jednou za pět let by byli soudci za svou práci hodnoceni, případně by jim hrozilo i odvolání.

Soudci by podle pirátů měli být za svá rozhodnutí osobně odpovědní. „Ministerstvo spravedlnosti nám sdělilo, že odpovědnost soudců, kterou už dnes předvídá zákon, se uplatňuje jen v naprostém minimu případů,“ popsal Michálek.

„To znamená, že my jako daňoví poplatníci zaplatíme např. 300 milionů korun jako náhradu škody za nezákonné rozhodnutí soudu, soudci jsou v menšině takových případů shledáni za kárně proviněné, tedy že porušili své povinnosti v soudním řízení, a státu tak vzniká nárok po nich vymáhat škodu. Ale bohužel ani v takových případech se často škoda nevymáhá,“ řekl.

Návrh vychází z programu pirátů pro toto volební období. Hovoří se v něm nejen o zavedení veřejných výběrových řízení na soudce, ale také o veřejných majetkových přiznáních, veřejném diáři schůzek a lobbingu i prověrce Nejvyššího bezpečnostního úřadu.

Ministerstvo spravedlnosti se proti tomu drží při zemi. Pod vedením Benešové chystá spustit internetový registr všech justičních činitelů. V jeho veřejné části budou uvedeny pouze tituly, jméno a příjmení, funkce, rok jmenování, aktuální soud či státní zastupitelství, soudní agenda (civilní, trestní), informace o členství v KSČ a zda byl dočasně zproštěn z funkce.

Na pranýř?

„V rámci dalšího rozvoje budeme uvažovat o rozšíření údajů, např. historie profesního působení, historie v roli funkcionáře,“ řekl Právu Martin Bačkovský z tiskového oddělení ministerstva.

Michálek požádal ministerstvo o doplnění údajů o data narození, aby mohl být soudce či zástupce identifikován a nepletl se s případným jmenovcem. Narazil však na odmítnutí kvůli ochraně osobních údajů. Neuspěl ani s návrhem, aby registr uváděl i pohlaví činitelů.

Záměr pirátů podporuje SPD, samotný návrh však kritizuje. „Hnutí SPD navrhuje přímou hmotnou odpovědnost soudců a jejich časově omezený mandát, jelikož dnes jsou v podstatě až do důchodu neodvolatelní – takže ve srovnání s návrhy SPD návrh pirátů nic systémově neřeší,“ napsal Právu šéf SPD Tomio Okamura.

Výhrady k jejich návrhu má místopředseda ČSSD Ondřej Veselý. „Musíme si říct, jestli chceme nezávislého soudce, nebo jestli chceme veřejně pranýřovaného soudce. Vnímám to jako atak na nezávislost a souhlasit s tím nebudu,“ řekl Právu.

Proti je i šéf ústavně právního výboru Marek Benda (ODS). „Úkolem soudce je, aby nepodléhal tlaku veřejnosti. To je zásada jeho nezávislosti. Ne náhodou mají v USA členové poroty zakázáno bavit se o případu s kýmkoliv apod. Spravedlnost má být slepá. Uvidíme, co Piráti předloží, já jejich představu transparentnosti všeho nesdílím,“ řekl Právu.

Bendův kolega z výboru Jan Farský ze STAN si chce návrh nejprve prostudovat. „Hranice mezi smysluplnou otevřeností a paralýzou systému může být dost tenká, rozhodnu až nad návrhem,“ napsal Právu.

Podobně se vyjádřil i další člen výboru Dominik Feri (TOP 09). „Transparentnost justice podporujeme, záleželo by, v jaké by to bylo podobě. Budu chtít srovnání s nedávnou iniciativou ministerstva spravedlnosti v této věci,“ napsal Právu.

Reklama

Výběr článků

Načítám