Hlavní obsah

Jiří Besser

Foto: Milan Malíček, Právo
Článek

Dlouholetý bývalý starosta Berouna Jiří Besser se ve volbách v květnu 2010 dostal jako nestraník do Sněmovny na kandidátce TOP 09. Tato strana vystudovaného zubaře následně nominovala do funkce ministra kultury. Na ni Besser rezignoval po roce a půl, když se ukázalo, že nedoložil v majetkovém přiznání angažmá ve společnosti Comoros Group.

Besser se narodil 4. srpna 1957 v Berouně. Původním povoláním je zubař, stomatologii na Fakultě všeobecného lékařství Univerzity Karlovy v Praze dostudoval v roce 1981.

Jako zubař působil i po celá 80. léta, a to v berounských Královodvorských železárnách. Pro vstup do KSČ se podle svých slov rozhodl kvůli možnosti prohloubení svého vzdělání, a to paradoxně až v létě 1989, po listopadu stranu opět opustil.

Na začátku 90. let se vrhl na podnikání, založil si vlastní zubní ordinaci a jako aktivní sportovec byl také prezidentem berounského hokejového klubu HC Berounští medvědi.

V letech 2011 až 2014 působil jako druhý místopředseda hnutí Starostové a nezávislí.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jiří Besser

Čtyřnásobný starosta

Do berounského zastupitelstva byl Besser poprvé zvolen na podzim roku 1994 a stal se starostou, ve funkci pak působil čtyři volební období za sebou. Po svém zvolení do Sněmovny oznámil, že o post v čele radnice už usilovat nebude.

Jeho starostování bylo přitom hodnoceno kladně, Beroun pod jeho vedením například vyhrál anketu o Historické město roku 2009.

Zástupci kulturní obce po oznámení jeho nominace na post ministra kultury za TOP 09 poznamenávali, že o jeho názorech na kulturu není moc známo. Na svém facebookovém profilu Besser například přiznal, že má rád kapelu Kabát a televizní kanál ČT4 Sport.

Zatímco někteří umělci uvítali jeho vstup do kultury "zvenčí" s tím, že alespoň nebude podléhat vlivovým skupinám, jiní upozorňovali na to, že chybějící vize by mohla vést k tomu, že ministerstvo ovládnou náměstci a úředníci.

Z funkce ministra se Besser odporoučel v prosinci 2011. Nechtěl prý nadále zatěžovat vládu svou kauzou, související s jeho působením ve firmě Comoros Group, která koupila byt na Floridě. Jedním ze společníků firmy byl Pavel Hrách, který byl odsouzen za korupci. Exministr své angažmá neuvedl v majetkovém přiznání, čímž porušil zákon. Poté už se v politice neangažoval.

Články k tématu