Hlavní obsah

Faltýnkův diář zajímá i některé státní zástupce

Právo, rav

Obsah diáře šéfa poslanců ANO Jaroslava Faltýnka, z kterého v několika článcích cituje server Seznam Zprávy, zajímá jak detektivy Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ), tak podle zjištění Práva i některé státní zástupce.

Foto: Milan Malíček, Právo

Šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek

Článek

Policie sice ústy mluvčího NCOZ Jaroslava Ibeheje pouze vzkázala, že zveřejněné texty jsou jí známé a monitoruje je, nicméně podle informací Práva už se informacemi z nich detektivové zabývají. A nejsou sami.

Z článků totiž vyplývá, že se Faltýnek aktivně zapojoval do dění na pražském magistrátu, především pak v tamním dopravním podniku (DPP). A to ať už v otázce změn v jeho vedení, či zakázek DPP, například na pronájem reklamních ploch.

Tyto poznatky mohou být užitečné například žalobcům z Vrchního státního zastupitelství v Praze, kteří řeší trestní kauzy kolem DPP, ale i některé další. „Samozřejmě že je to zajímá v těch stále běžících věcech, které mají na starosti. Kromě dopravního podniku mimo jiné třeba v kauze Bereta, kde je zmíněná společnost Rencar,“ řekl včera Právu důvěryhodný zdroj z justice.

Faltýnek vysvětloval ve Sněmovně ukradené diáře. Zmínil syna, který mu sebral milion na drogy

Domácí

Firma Rencar měla v minulosti smlouvu s DPP na pronájem reklamních ploch v pražské MHD, ale podnik ji vypověděl a podepsal novou se společností Big Board.

Faltýnek ve svém diáři podle Seznamu tyto změny předem avizoval s tím, že změna nájemce bude „výhodnější“. Spoluvlastníkem Big Boardu je přitom Faltýnkův kamarád Richard Fuxa. Firma prý navíc podle serveru dala v předchozích sněmovních volbách hnutí ANO více než sedmdesátiprocentní slevu na billboardy v Praze.

Diář ofotila expřítelkyně?

V kauze Bereta jde o úniky informací z trestních řízení a o korupci. Mezi obžalovanými figuruje mimo jiné pražská městská žalobkyně Dagmar Máchová či protikorupční policista Radek Holub.

Faltýnkův diář prověří policie

Krimi

Faltýnek tento týden připustil, že Seznam má k dispozici jeho zřejmě ofocený diář z let 2015 až 2017, který mu prý nejspíš ukradl někdo, kdo s ním žil ve společné domácnosti. Včera pro Blesk.cz připustil, že to mohla být jeho expartnerka, někdejší marketingová specialistka Agrofertu Lenka Linhartová.

„Jsem přesvědčen o tom, že to musel být můj blízký člověk, se kterým jsem žil ve společné domácnosti poměrně dlouho… Já samozřejmě nechci spekulovat, ale je to jednoznačně z té doby. Když žijete s někým ve společné domácnosti, tak nepředpokládáte, že ten člověk to bude fotit,“ řekl serveru.

A také přiznal, že kvůli kauzám, kterým čelí, zvažuje, že do podzimních sněmovních voleb již nebude kandidovat. „Po všech těchto sračkách, které prožívám, přemýšlím, že se na to vyprdnu. Ale vážně,“ řekl doslova Faltýnek serveru Blesk.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám