Hlavní obsah

Petra, kterou málem uškrtil expřítel, už rehabilituje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zásadní obrat nabral příběh třicetileté Petry Wojaczkové z Karviné díky veřejné sbírce, již se na konci srpna podařilo naplnit během jediného dne zejména díky podpoře čtenářů Novinek.cz. Přestože sbírka na portále Donio.cz bude aktivní ještě tři a půl týdne, rodiče dívky, kterou málem uškrtil její zhrzený expřítel, na nic nečekali a Petra už nastoupila do specializovaného soukromého sanatoria.

Foto: archiv rodiny

Na náklady spojené s léčbou a péči ve specializovaném sanatoriu bude využit výtěžek ze sbírky

Článek

Petřini rodiče redakci Novinek informovali, že mladá žena již zahájila program intenzivní rehabilitace na klinice Wachkoma Arcada v Ostravě. Má před sebou teď spoustu práce a námahy.

„Petra je na klinice zhruba dva týdny. Po krátkém pobytu doma a předtím po roce léčby v nemocnici, kdy prakticky celé dny jen ležela bez jakékoli významné aktivity, byl přechod k nabitému a pečlivě plánovanému programu jako skok po hlavě do studené vody. Pro Peťu taková razantní změna určitě nebyla ani trochu lehká, ale ihned jsme na ní začali pozorovat nadšení. Byla šťastná, že se konečně něco začíná dít, že má pestrý program, že se o ni starají lidé, kteří se ze všech sil snaží její tělo a mysl probudit a rozcvičit,“ říká Petřina maminka Miluše Wojaczková.

Prakticky okamžitě po nástupu na kliniku se psychický stav mladé ženy zásadně změnil. Přestože je zcela imobilní, a nedokáže se bez cizí pomoci dokonce ani najíst, dění kolem sebe vnímá a po mentální stránce se její stav viditelně zlepšuje. „Od prvních dnů vidíme, jak začíná vzkvétat. Je si vědoma, co se kolem ní děje, jaké úsilí se na ni soustředí,“ dodala maminka.

Dva miliony přes noc. Dojatí rodiče Petry upoutané na lůžko děkují čtenářům Novinek

Domácí

Petra Wojacková je upoutána na lůžko a odkázána na neustálou péči svých rodičů. Loni v září se ji pokusil zabít její zhrzený partner Jaroslav Hudec, který neunesl rozchod. Pod záminkou se vloudil do jejího bytu, povalil ji na postel a rdousil ji nejprve rukama a pak škrtil kabelem od kulmy. Když upadla do bezvědomí, zřejmě si uvědomil, co způsobil, a zavolal záchranku.

Před útokem Hudce byla přitom Petra plná života a měla před sebou státnice na vysoké škole.

Foto: archiv rodiny

Petra Wojaczková již nastoupila rehabilitace na klinice Wachkoma Arcada

Lékaři ji zachránili, ale následky budou celoživotní, protože u ženy došlo k rozsáhlému poškození mozku. Časem se lékařům dařilo Petru postupně stabilizovat, až nakonec přešla na zcela samostatné dýchání.

Právě na náklady spojené s léčbou a na péči ve specializovaném sanatoriu bude využit výtěžek ze sbírky. Zdravotní pojišťovna hradí jen velmi malou část nákladů. Petřin tatínek je již v důchodu a maminka musí ukončit své podnikání, aby se mohla o Petru starat.

Lidé vybrali přes 121 milionů na léčbu pro dvouletého Martínka

Domácí

Ředitel kliniky Wachkoma Arcada Bohumil Svoboda uvedl, že Petra nastoupila na speciální program pro pacienty ve vigilním kómatu. „Naším posláním je poskytnout Petře špičkovou léčebně-rehabilitační péči a zároveň plnohodnotnou podporu pro její rodinu. Naší silnou stránkou je mezinárodní tým zkušených odborníků a široká škála špičkových programů a terapií,“ poznamenal Svoboda.

Zmínil třeba hyperbarickou komoru, kraniosakrální terapii, bazální stimulaci, zoo terapii nebo robotickou rehabilitaci a poznamenal, že rehabilitační metody mohou být přizpůsobeny individuálním potřebám Petry.

„Věříme, že tento přístup a letité zkušenosti povedou k očekávaným výsledkům a že dokážeme vrátit Petře a celé její rodině radost ze života,“ dodal.

Expřítel ji málem uškrtil kabelem, teď je upoutána na lůžko. Rodiče organizují sbírku

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám